Muharram en het jaar 2016

Het nieuwe islamitische jaar is hier en daarmee ook het begin van Muharram, de eerste maand van de islamitische kalender. 

Het islamitische nieuwe jaar begint met de komende nieuwe maan, dat is het begin van Muharram, een van de vier heilige maanden. Na Ramadan is Muharram zelfs de heiligste maand.

Muharram betekent verboden, en het is voor veel moslims een vastenperiode. Het markeert het historische gevecht van Karbala, toen de kleinzoon van Muhammad, Imam Hussein ibn Ali was vermoord. Ook geeft het nieuwe jaar de migratie van Muhammad van Mekka naar Medina aan.

Het nieuwe jaar valt dit jaar voor de meeste moslims op 3 oktober. In sommige islamitische landen, zoals Saoedi-Arabië, wordt berekend door middel van astronomische berekeningen wanneer bepaalde data vallen, in plaats van het kijken naar de nieuwe maan. Als gevolg kunnen er verschillende data aangehouden worden in verschillende groepen. 

Het nieuwe jaar houdt voor moslims een periode van zelfreflectie en historische bewustzijn in. Het gebed en het vasten loopt tijdens Muharram op, tot op de tiende dag ‘Ashura’, dan wordt het bloedbad van Karbala herdacht. 

Meer over Muharram vind je hier in het artikel ‘Islamic New Year 2016: When is Muharram and how is it celebrated?’.

(Op de foto: Muharram in Iran)