Moslims melden vaker discriminatie

Er zijn in 2015 drie keer meer meldingen gedaan van moslimdiscriminatie bij de politie dan het voorgaande jaar. In 2014 ging het om 142 incidenten van moslimdiscriminatie, in 2015 om 446 gevallen. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van de Anne Frank Stichting is uitgevoerd.

De terroristische aanslagen van vorig jaar en de komst van islamitische vluchtelingen zouden volgens de onderzoekers van het Verwey-Jonker Instituut voor meer spanning gezorgd kunnen hebben. Dit zou de toename van aantal meldingen van moslimdiscriminatie kunnen verklaren volgens het instituut.

“Er is sprake van een reactie op de terroristische aanslagen. In de maanden dat de aanslagen plaatvonden kwamen er meer meldingen van moslimdiscriminatie binnen bij de politie”, zegt Willen Wagenaar van het Verwey Jonker Instituut. Er zijn volgens Wagenaar twee duidelijke pieken te zien in 2015. In januari na de aanslag op de redactie van de Franse satirische weekblad Charlie Ebdo. En in november nadat er meerdere aanslagen in en rondom Parijs plaatsvonden. Na beiden gebeurtenissen kwamen er meer meldingen van moslimdiscriminatie binnen bij de politie.

In totaal zijn er vorig jaar 4165 incidenten gemeld bij de politie op het gebied van racisme, antisemitisme en extreemrechts geweld in Nederland. Een andere toename is de aanhang van extreemrechtse activiteiten in 2015. Aantal meldingen van antisemitische incidenten namen wel af. In 2015 werden er 57 meldingen gedaan, in het jaar ervoor 76.