Moslim woedend om foto in de Volkskrant

Sensatie of toch toeval? Dit is waar de meningen over verdeeld zijn bij de foto die de Volkskrant een aantal dagen geleden op de voorpagina plaatste. Op de foto is te zien dat een auto staande wordt gehouden vanwege de extra controle door de marechaussee op Schiphol. In de auto zit Mohammed Rashid. Duidelijk als moslim met baard, zoals Rashid het zelf noemt. De titel bij de foto luidt: Is Schiphol nog veilig? Volgens Rashid is dit een associatie dat moslims gevaarlijk zijn en daarbij een manier om sensatie te zoeken. Volkskrant hoofdredacteur Philippe Remarque noemt de foto ‘het tonen van de werkelijkheid’.

In een brief liet Rashid weten woedend te zijn op de krant. Zo geeft hij aan imagoschade te hebben opgedaan. ‘Mijn ouders, mijn vrouw en mijn kinderen zijn bezorgd dat dit effect zou kunnen hebben op mijn imago binnen onze gemeenschap en in de buurt,’ schrijft hij. Naast dat het voor hem vervelend is, noemt hij de maatschappelijke gevolgen voor het beeld dat men van moslims heeft. Rashid schrijft: ‘Dit soort foto’s openen de deuren naar angst en naar verdere polarisering binnen de samenleving.’ Tot slot noemt de man het plaatsten van de foto zoeken naar sensatie door in te spelen op de associatie die men heeft tussen moslims en geweld.

De brief is geplaatst op de Facebookpagina van Wij Blijven Hier waardoor er veel reacties kwamen. Mede hierdoor heeft de Volkskrant gereageerd met een reactie van de hoofdredacteur Philippe Remarque. In een artikel op hun site geeft Remarque aan dat het op de foto ging om het tonen van de werkelijkheid. Het was op dat moment de tijd en plaats waar de fotograaf stond, dus toeval. Volgens de hoofdredacteur was Rashid gewoon een reiziger die richting Schiphol ging en er dus geen sprake was van andere bedoelingen. Toch bleek de keuze van de titel verkeerde associaties op te roepen, dus geeft hij aan dat de titel anders had moeten zijn. Remarque:’ Met een kop als ‘Helpt dit?’ , ‘Wat staat de reiziger nog te wachten?’ of ‘Hoe beveilig je een luchthaven?’ vragen die in de intro’s op de voorpagina en binnenin werden gesteld, hadden we misschien de associatie kunnen vermijden die nu bij een deel van de lezers is ontstaan.’

Rashid laat weten excuses van de Volkskrant te willen hebben en eventueel een advocaat in de arm te nemen. Hierop heeft de krant nog niet gereageerd.

Bron: De Volkskrant, foto Guus Dubbelman