‘Moonlight’-acteur eerste moslim die Oscar wint voor acteerwerk

Mahershala Ali heeft een Oscar gewonnen voor de beste mannelijke bijrol in de film ‘Moonlight’. Hij schrijft hiermee geschiedenis, omdat hij de eerste  moslim is die deze prijst wint. 

Foto: YouTube

In de film speelt hij een drugsdealer die zich ontfermt over de hoofdpersonage Chiron, een kind die twijfelt over zijn geaardheid. ‘Moonlight’, dat overwegend een gekleurde cast heeft, won ook de prijs voor  de beste film. In de film komen onderwerpen aan bod die de film onderscheiden van andere kaskrakers in Hollywood: homoseksualiteit, zwarte identiteit en armoede.

‘Moonlight’ gaat over Chiron, een zwarte jongen die in een achterbuurt van Miami woont. Hij worstelt zijn hele leven met zijn geaardheid. In de film is te zien hoe hij opgroeit tot een volwassen man. De verlegen jongen transformeert tot een drugsdealer. Chiron moet strijden om een plek in de gemeenschap te krijgen. Overigens is er niet veel actie te zien in de film; gevoelens, non-verbale expressies, dialogen en stiltes spelen in ‘Moonlight’ de boventoon.

Vorig jaar werd de Oscard-uitreiking nog bekritiseerd omdat het evenement een te witte aangelegenheid zou zijn. Dit jaar behoorden zeven van de twintig genomineerde acteurs tot een minderheidsgroep. Zo won ook Viola Davis won voor haar rol in ‘Fences’ de Oscar voor beste vrouwelijke rol. Een groot contrast met vorig jaar omdat er toen geen ‘actors of colour’ waren genomineerd. Op Social Media werd toen uit protest #OscarsSoWhite in het leven geroepen.

Omdat er bij de uitreiking iets fout ging werd Oscar voor ‘beste film’ eerst uitgereikt aan de cast van ‘La La Land ‘. Als snel werd duidelijk dat van de verkeerde kaart was opgelezen. De prijs voor de beste actrice ontving ‘La La land-actrice’ Emma Stone. De Oscar voor beste acteur ging naar ‘Manchester by the Sea’-acteur Casey Affleck.

Kijk hier naar de toespraak van de acteur.