Mohsin op wereldreis: ‘Ramadan in Colombia’

We zitten al twee weken in de maand Ramadan en wow wat vliegt de tijd. Vind je ook niet? Maar hoe ga je met tijd om? We horen vaak tijdens de Ramadan iemand zeggen ‘ik ga ff tijd doden’, maar tijd moet je benutten. Dus lees gezellig mee, want ik neem jullie mee naar Colombia, het land waar ik vorig jaar mijn ramadan begon.

Er komen memorabele momenten naar boven als ik terugblik op die maand, maar ook momenten waarop ik het moeilijk had. Een maand waarin ik voor de helft zonder familie heb gevast. De eerste twee weken van de Ramadan heb ik in Colombia doorgebracht. Een land waar de zon rond half zeven ondergaat en half zes opkomt. Helemaal alleen in een land dat ik nog niet kende. Het was even wennen, want mijn tijdlijn stond vol foto’s met lekkernijen waar ik maanden lang naar snakte. Ik miste mij familie op veel momenten tijdens die twee weken. Mijn Iftars waren elke dag anders. Van eten bij straattentjes na hele zoektochten tot aan het vasten verbreken samen met mijn moslim broeders en zusters die mij altijd uiterst goed hebben ontvangen.

Via Facebook vond ik een moskee in de stad Cali in Colombia. Ik stuurde een berichtje en uiteraard had ik Google translate niet gebruikt. Ik probeerde mijn beste Spaans naar boven te halen, wat zich resulteerde in het volgende berichtje:

‘Salam aleikom,

My nombre es Mohsin. Soy de Marruecos pero vivo en Holanda. Soy musulmán también. Estoy un: Quero voy a tu mezquita para salat y iftar. Hay iftar hoy?:

Enkel een paar uur later kreeg ik een berichtje terug. Met de tekst:

‘ ¡Wa alaykum salam!

Sí, todos los días del sagrado mes de ramadán hay iftar en nuestra musala. Te esperamos.’

Oftewel; We maken elke dag van de hele Ramadan een Iftar in onze moskee. We wachten op je.

Als ik niet in de gelegenheid was om een moskee op te zoeken zocht ik een lokaal restaurantje uit. Wel ging het niet altijd probleemloos met het bestellen van eten. Zo bestelde ik een keer Fried Rice with Fish voor mijn Iftar. 20 minuten later kreeg ik mijn bord eten voorgeschoteld. ‘Op het eerste gezicht niks mis mee’ dacht ik. Tot dat ik stukjes varkensvlees tussen de fried rice zag…. Pfff dat is wat anders dan de Facebook oorlog die gaande is tijden iedere ramadan. Alle mooie foto’s van allerlei lekkernijen en gerechten worden als professionals geschoten en gedeeld.

Wat mij ook heel erg is bijgebleven zijn de nachten in Colombia. Ik stond dan midden in de nacht in de keuken van het hostel waar feestende backpackers na een avondje salsa naar binnen kwamen wandelen terwijl ik eten voor mezelf aan het voorbereiden was. Er was altijd respect naar mij toe van mede-reizigers elhamdullilah. Dan zaten we met z’n alle aan de keuken tafel terwijl ik aan eten was en zij hun stap avondje aan het hervatten waren. Eén daarvan heeft zelfs nog een dagje met me mee gedaan om het hele Ramadangevoel te ervaren. Wat supertof was!

Ik ben blij dat ik dat ik een ervaring rijker ben, maar van mama’s harira zal ik nooit genoeg van krijgen. Fijne Ramadan!

 

 

Mohsin Amdaouech

Mohsin Amdaouech, 26 jaar en blogger van de Facebook Pagina Mohsin op wereldreis, liet precies een week na zijn diploma-uitreiking alles achter om op wereldreis te gaan. Volgens Mohsin het ideale moment om de wijde wereld in te trekken en je te laten vormen door de inzichten die de wereld te bieden heeft. Door deze nieuwe inzichten, culturen, avonturen, impressies en belevenissen is hij gevormd tot de persoon die hij nu is. Hij wil zijn mooie herinneringen en nieuwe reizen op een openhartige en persoonlijk manier met iedereen delen.