Mohsin in Canada

Na jaren de zon gevolgd te hebben, ben ik nu voor de verandering in het koude Canada beland. Het land van de bekende artiesten Justin Bieber, The Weeknd en Drake die elke Spotify afspeellijst domineren. Iemand die ook van wereldwijde bekendheid geniet is de nog jonge Canadese premier Justin Trudeau die met z’n borst vooruit en een opgeheven hoofd voor tolerantie, verbinding  en gelijkheid staat.

Terwijl het ene naar het andere land “we dont want them” roept, doelend op de vluchtelingenstroom, schrijft Justin op zijn bomvolle Twitter en Facebookpagina: “To those fleeing persecution, terror & war, Canadians will welcome you, regardless of your faith, diversity is our strength!”

Alleen door deze sterke uitspraak vind ik dat je dit tweede grootste land ter wereld zeker een keer moet bezoeken. De mensen die ik ontmoet heb zijn zeer te spreken over hem. “Hij roept niet alleen dingen, hij maakt ze ook waar”, vertelt een Canadese Somaliër die ik tijdens het vrijdaggebed had leren kennen en inmiddels een vriend is geworden. Zo is in zijn kabinet een gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen. En ook qua diversiteit is het kabinet een afspiegeling van de Canadese bevolking. Zo is bijvoorbeeld Maryam Monsef minister van Democratische Instellingen. Monsef vluchtte zelf zo’n 20 jaar geleden vanuit Afghanistan, en kijk wat ze nu is geworden.
“What about rasicm in Toronto bro?” vroeg ik mijn Canadese Somalische vriend. “Racism? You can’t be a racist in Toronto, have you looked around you? Canada is full with immigrants.” Als ik op straat in Toronto loop zie ik zo veel mensen met verschillende achtergronden die in harmonie naast elkaar, onder elkaar en boven elkaar leven. Er is plek voor iedereen. Zelfs voor Europeanen zoals Muhammet, die ik leerde kennen in Toronto, is er een plekje vrij.

Muhammet is een Nederlander van Turkse komaf die Nederland op dit moment aan het verlaten is, voor een nieuw leven in Canada. “Als ‘buitenlander”is het hier beter voor mij”, zegt hij. Je wordt in Canada niet vreemd aangekeken als je een andere kleur hebt. Als je op straat vraagt “where are you from?”, zegt negen van de tien dat ze Canadian zijn, terwijl ze oorspronkelijk uit een land komen aan de andere kant van de wereld.

De mensen zijn trots om Canadees te zijn en dat is waar wij in Nederland ook naar toe moeten. Zie je het al voor je als je in de Schilderswijk of in de Bijlmer loopt en mensen op straat vraagt waar ze vandaan komen? In plaats van het traditionele: uit Marokko, Turkije, Suriname, Antillen of Zimbabwe, zou het juist leuk zijn als men antwoord met “Ik ben een Nederlander.” En dat zonder zijn of haar roots te verloochenen. Kunnen we dat doen?

Misschien kunnen we dan eindelijk een eenheid vormen en het populairste woord van het afgelopen jaar – verbinden – echt in praktijk te brengen…

Mohsin bio foto-1Mohsin Amdaouech, 26 jaar en blogger van de Facebook Pagina Mohsin op wereldreis, liet precies een week na zijn diploma-uitreiking alles achter om op wereldreis te gaan. Volgens Mohsin het ideale moment om de wijde wereld in te trekken en je te laten vormen door de inzichten die de wereld te bieden heeft. Door deze nieuwe inzichten, culturen, avonturen, impressies en belevenissen is hij gevormd tot de persoon die hij nu is.  Hij wil zijn mooie herinneringen en nieuwe reizen op een openhartige en persoonlijk manier met iedereen delen.

Mohsin Amdaouech

Mohsin Amdaouech, 26 jaar en blogger van de Facebook Pagina Mohsin op wereldreis, liet precies een week na zijn diploma-uitreiking alles achter om op wereldreis te gaan. Volgens Mohsin het ideale moment om de wijde wereld in te trekken en je te laten vormen door de inzichten die de wereld te bieden heeft. Door deze nieuwe inzichten, culturen, avonturen, impressies en belevenissen is hij gevormd tot de persoon die hij nu is. Hij wil zijn mooie herinneringen en nieuwe reizen op een openhartige en persoonlijk manier met iedereen delen.