Mogelijk gaat driekwart van jongeren met migratieachtergrond niet stemmen

Veel jongeren met een migratieachtergrond voelen zich niet vertegenwoordigd door de Nederlandse politiek, dit schreef dagblad Trouw deze week. Driekwart van deze jongeren zou volgens politicoloog Floris Vermeulen van de Universiteit van Amsterdam niet gaan stemmen.

Vermeulen doet onderzoek naar opkomst bij verkiezingen en verwacht dat driekwart van de jongeren met een migratieachtergrond de komende verkiezing niet gaat stemmen. “Turks- en Marokkaans-Nederlandse jongeren wenden zich af van de politiek. Door segregatie en polarisatie is een groot deel van hen afgehaakt. Ze voelen zich niet vertegenwoordigd in de politiek en niet verbonden met de Nederlandse samenleving”, zegt Vermeulen in een interview met de krant.

Het instituut voor migratie en etnische studies waarvoor Vermeulen werkt, doet sinds 1994 onderzoek tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Tijdens de vorige verkiezingen ging slechts een kwart van de Marokkaanse-Amsterdammers naar de stembus, van de Turkse-Amsterdammers was dit 34 procent. De cijfers uit Rotterdam waren vergelijkbaar. Volgens de onderzoeker was in voorgaande jaren de opkomst ook laag.

Ga jij op 15 maart stemmen? Laat het ons weten op De Nieuwe Maan Facebookpagina.