Model Halima Aden breekt barrières

Het 19-jarige model Halima Aden zet de modewereld op zijn kop. Het toonaangevende modeblad, CR Fashion Book, plaatste haar foto op de cover. De hijabi is op de voorpagina van het magazine te zien in een Louis Vuitton bodysuit.

Foto: Instagram

Aden beleefde haar catwalk-debuut tijdens de New York Fashion Week. Ze showde mét hijab de collectie van rapper Kanye West. Het model bedekt haar hoofd uit geloofsovertuiging en niet zoals vaker te zien is om een fashion statement te maken. Een week later liep ze op de catwalk voor luxe Italiaanse merken tijdens de Milan Fashion Week. Drie maanden geleden haalde de Amerikaanse-Somalische voor het eerst het nieuws omdat ze in een boerkini verscheen in de bikini-ronde van de Miss Minnesota-verkiezing.

ATTN interviewde haar over haar succes en het breken van barrières. De grootste misvatting over moslima’s is volgens het model dat ze allemaal onderdrukt worden. “Ik kies ervoor om mijzelf te kleden op een bepaalde manier, ik word niet gedwongen.” Aden heeft Somalische ouders maar is geboren in een vluchtelingenkamp in Kenia. Op haar zesde verhuisde ze naar de VS.

Ze is blij dat ze veel steun krijgt vanuit de modewereld om zichzelf te blijven. Ook wordt ze overspoeld met berichten op social media van jonge vrouwen met verschillende nationaliteiten en religieuze achtergronden. Ze is ervan bewust dat ze wordt gezien als een rolmodel. “Ik hoop dat ik deze vrouwen trots kan maken en dat ik ze kan laten zien dat ze alles kunnen bereiken in hun leven wat ze willen”, zegt Aden tegen ATTN. Ze had nooit gedacht dat ze modellenwerk kon doen met een hijab. In haar jeugd was er niemand in tijdschriften of op tv die eruit zag zoals zij. Wel keek ze erg op naar het Somalisch-Amerikaanse supermodel Iman.

Aden deelt haar ervaringen op scholen in en rondom de staat Minnesota. Hier is ze op de foto te zien tijdens een van de voorlichtingen, ze plaatste het kliekje onder #MuslimsGirlsCan. “Ik voel de drang om mijn eigen verhaal te vertellen en een boodschap van inclusiviteit te verspreiden”, zegt Aden in het interview.