Mijn hijab, mijn vrijheid

Hoe bedoel je onderdrukt? Wij staan in de Teen Vogue en Elle magazine (en zelfs in de Playboy). Dat is toch vrijheid?

Foto: Hollandse Hoogte (HH)

Ooit gehoord van een bad hijabday? Iets met een hoofddoek die de hele dag scheef zit en speldjes die nét-voor-dat- belangrijke-sollicitatiegesprek kapot gaan.

Goed, het is geen first world problem. Maar voor mij is dit veel belangrijker dan die ene buschauffeur die vorige week langs mij heen reed, terwijl we oogcontact hadden en ik duidelijk op de bus aan het wachten was. Of dat ene stagegesprek waarin mij werd verteld dat het geen ‘probleem’ is dat ik een hoofddoek draag. Dat is wel leuk en aardig, maar daar ging het gesprek toch helemaal niet over? Ik wil stage lopen en wat leren, niet praten over mijn hoofdbedekking. Tenzij je mij wil vragen hoeveel deze hoofddoek mij heeft gekost. Je gelooft me vast niet als ik vijftien euries zeg, vind je het gek dat ik hem niet af doe voor een stage!

Ik ben het nu wel gewend hoor, al die opmerkingen over onderdrukte moslima’s, islamofobie en vergelijkingen met terrorisme. Ik bedoel: het is echt niet zo dat ik iedere keer de trein in stap met een bom, het zijn gewoon al mijn reservehoofddoeken. En als ik écht zo onderdrukt zou zijn, dan zou ik niet vier keer in de week naar de AH kunnen gaan. Ik heb soms het gevoel dat ik die caissières allemaal bij naam ken. Zij staan in ieder geval gelijk voor mij klaar als ik een pak karnemelk moet halen voor bij de couscous.

Dus hoe bedoel je onderdrukt? Wij staan in de Teen Vogue en Elle magazine (en zelfs in de Playboy). Dat is toch vrijheid?

Begrijp mij niet verkeerd, er zijn ook mensen die heel sociaal zijn en mijn geloof en hoofdbedekking heel interessant vinden. Dit soort mensen sta ik maar al te graag te woord. Alhoewel het soms moeilijk is om tot sommige mensen door te dringen. Want ja, hoe leg je iemand uit dat het bedekken van je haar totaal niets te maken heeft met terrorisme, onderdrukking óf haaruitval? Ik moet er wel bij zeggen dat die vitamine D-tabletten iets beter hun best mogen doen.

Maar opmerkingen of ik ook met mijn hoofdbedekking douche? Nee: die vraag ga ik gewoon niet beantwoorden.
Deze vraag is erger dan vragen of je ook water aan mag raken in de ramadan. Dat zijn echt next level dingen die vast een eigen meme hebben.

Ik neem het niemand kwalijk hoor.
Alles wat we op televisie horen over de islam en ‘het hoofddoekje’ is negen van de tien keer negatief. Laten we er niet omheen draaien, het is gewoon de harde waarheid anno 2017. Er moet de komende jaren zeker wat veranderen. Ik heb het dan niet over hoofddoekjesbelasting. Dit is namelijk het land van de keppeltjes, kruisjes, sari’s en hijabi’s. Noem maar op en dit klein kikkerlandje heeft het wel. Dit is de religieuze vrijheid die wij hier hebben. Opdat dit altijd zo mag blijven!

Alhoewel die hoofddoekprijzen verlaagd mogen worden. Ik ben student en ik leef van mijn studiefinanciering, weetjewel.

Jihane El Amrani is eerstejaars Student Media & Redactie. Deze column is een van de vier winnende inzendingen van de columnwedstrijd, uitgeschreven door de Vrijheidscolleges, Humanity In Action en Joop.