Met #SaltWaterChallenge’ Nederland ook solidair met Palestijnse gevangenen

Rotterdam, Den Haag en Amsterdam doen mee aan de Salt Water Challenge, in de eerste twee steden vandaag en in onze hoofdstad op 7 mei. De challenge houdt in dat je een glas water met zout drinkt, om zo solidair te zijn met Palestijnse gevangenen die in opstand zijn gekomen in Israëlische gevangenissen.

Halverwege april zijn meer dan 1500 Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen met een hongerstaking begonnen om te protesteren tegen de omstandigheden van hun detentie. Ze eisen onder meer betere medische voorzieningen en meer toegang tot telefoons. Marwan Barghouti, een bekende en invloedrijke politicus die tot vijf keer levenslang is veroordeeld, riep alle Palestijnse gevangenen in Israëlische detentie op om mee te doen. Vanuit de gevangenis schreef hij halverwege april ook een column voor de Amerikaanse krant New York Times. In het opiniestuk uitte hij kritiek op het gevangenisbeleid van Israël. Gedurfd want gevangenen mogen in Israël geen contact opzoeken met de media.

Om zijn vaders protest door te laten klinken lanceerde Barghouti’s zoon eind april de #SaltWaterChallenge. Deze challenge gaat viral op internet, wereldwijd filmden mensen hoe ze water en zout opdronken waaronder ook bekende Palestijnen. Nu wordt in Nederland op Bevrijdingsdag ook aan deze actie meegedaan. Volgens een lid van Palestina Komitee Rotterdam, die een van de initiatiefnemers is, moet er lawaai gemaakt worden. “We hebben deze dag gekozen omdat er op Bevrijdingsdag meer mensen buiten zijn en velen ook stilstaan bij het woord vrijheid. We moeten ook in Nederland aandacht vragen voor de Palestijnse gevangenen. Het mag niet onopgemerkt blijven hoe slecht ze worden behandeld”, zegt een lid van Palestina Komitee.

Rotterdam 5 mei 12.00 uur in het park bij de Euromast (verzamelen bij Palestina Komitee Rotterdam kraam), Den Haag: 5 mei Malieveld 14.00 tot 17.00 uur, Amsterdam: 7 mei Spui 13.00 uur.

Aarab Barghouti’s oproep.