Medina Expo in Antwerpen voor iedereen: moslims, niet-moslims en haters

De ‘Medina Expo’ wordt dit weekend voor de vijfde keer gehouden in Antwerpen. Met het thema ‘Let’s grow together’ wordt de verbinding gezocht met niet-moslims. “Iedereen is welkom op deze expo”, zegt organisator Ramzaddine Zerqane.

Vlaams Belang staat ieder jaar weer voor de deur te demonstreren. Ik heb ze aangeboden om een stand in de expo te huren, maar daar zijn ze niet op ingegaan”, zegt Zerqane lachend. Hij is een geboren Amsterdammer, maar woont nu België. De ‘Medina Expo‘ is de grootste diversiteitsbeurs van onze zuiderburen. Het is een plek waar verbinding gemaakt kan worden tussen moslims en niet-moslims. De beurs trekt jaarlijks namelijk steeds meer bezoekers aan, waarvan een derde niet moslim is.

Toegankelijk
Om de beurs voor niet-moslims en exposanten laagdrempelig te maken heeft de organisatie dit jaar besloten om de naam van het event van ‘Moslim expo’ naar ‘Medina expo’ te veranderen. “We refereren naar Medina als een centrum waar mensen elkaar ontmoeten, niet de religieuze stad. Met de expo willen wij hieraan bijdragen”, zegt de organisator.

Divers
Het succes van de voorgaande jaren laat zien dat er toenemende interesse is in de markt van de moslimwereld. Het valt Ramzaddine op dat er steeds meer mensen met andere achtergronden op de expo afkomen. De stands zijn heel divers. Je kunt workshops en lezingen volgen, maar ook genieten van lekker eten, mode en gezelligheid. Ook grote merken zijn aanwezig op de beurs, zo heeft bijvoorbeeld SPA Water een van de grootste stands op de beurs. Ramzaddine: “Het is noodzakelijk dat zo’n event als dit blijft bestaan, vooral nu met onze politieke en sociale klimaat van angst en haat. Op de expo merk je hier niets van, de verbinding overheerst hier.”

Medina Beurs, 13 en 14 mei Antwerpen.