Marokko door de ogen van tv-kok Mounir Toub

Tv-kok Mounir Toub komt met een nieuw kookprogramma dat hij in het land van zijn ouders heeft opgenomen ‘Mounirs Marokko’. Voor dit smakelijke avontuur reist hij met de motor van de stad Tanger naar het dorpje Sefrou.

Twee dromen van de tv-kok komen met het maken van deze serie uit: door Marokko reizen op een motor en een kookprogramma maken in het Noord-Afrikaans land. Vroeger ging hij samen met zijn ouders om de paar jaar naar Marokko met de auto. “Ik zag eigenlijk helemaal niets van land. Zo’n zes weken zaten we in een dorpje, omdat er geen tijd en geld was voor uitstapjes met het hele gezin. Toen ik later trouwde ging ik vooral naar de steden aan zee. Ook toen zag ik weinig van Marokko. Naast het ophalen van oude herinneringen heb ik ook nieuwe gemaakt”, zegt Toub.

De reis
Beginpunt van zijn reis was het dorpje Ahermoumou waar de grootouders van Toub hebben gewoond en Sefrou waar hij zijn lievelingstante vaak opzocht. Toub heeft in zijn jeugd mooie herinneringen aan Marokko: “Liefde van de familie, het samenzijn en het gemis na vertrek staat mij nog goed bij”, zegt Toub.  De tv-kok vertelt dat hij zijn reis helemaal zelf wilde invullen dit keer. Ik wilde leren hoe ik olijfolie en ‘Worgha’, een soort filodeeg, kan maken waar je Marokkaans gerecht ‘bastilla’ mee maakt. Het is een vergeten product dat vaker in de winkel wordt gekocht in plaats van dat het zelfgemaakt wordt.

Moeders kookkunsten
Toub heeft de Marokkaans keuken leren kennen door zijn moeders kookkunsten. Ik wilde zien waar ze haar kookkunsten heeft opgedaan. Ik wilde het land leren kennen door de mensen. Ik wilde altijd al zelf een tajine maken van klei, Marokkaanse soep ‘bastilla’, spliterwten- en bonensoep ‘bista’ en olijfolie helemaal zelf produceren.

Familie
Wat de kok het meest is mij bijgebleven is dat zijn familie vanuit Nederland is overgevlogen naar Marokko om hem te verassen. “Ik heb daar een persoonlijk gehad van vader tot vader tot zoon over vaderschap. Mijn ouders zijn heel trots dat ik deze serie heb gemaakt, ze hebben alles in Marokko opgegeven om hun kinderen een betere toekomst te kunnen bieden. “Het is echt een persoonlijke reis, je ziet Marokko door mijn ogen”, zegt Toub.

Het kookprogramma ‘Mounirs Marokko’ is iedere dinsdag om 19.00 te zien op 24Kitchen te zien.