Marokkaanse vrouwenvereniging vraagt aandacht voor vrouwenrechten Marokko

De Marokkaanse Vrouwenvereniging Nederland (MVVN) houdt komende zondag een protestmars in Amsterdam uit solidariteit met vrouwen in Marokko.

Foto: vrouwenprotest Marokko

Zo’n acht maanden wordt er in Marokko geprotesteerd voor betere leefomstandigheden. Aanvankelijk lieten Marokkanen in het Rif-gebied, in het noorden van Marokko, van zich horen. Inmiddels gaan mensen ook in andere delen van het land de straat op om meer gelijke rechten en betere basisvoorzieningen te eisen. Ook vrouwenrechten en vrouwen, krijgen steeds meer een prominente rol in de protesten. Zo is Nawal Ben Aissa de opvolger geworden van Nasser Zafzafi, de leider van de opstanden die eind vorige maand is gearresteerd.

Ikram Chiddi van de MVVN: “De sociaal economische positie van vrouwen in Marokko is meer achtergesteld dan die van de man. Ook in de Marokkaanse familiewetgeving worden wij vrouwen achtergesteld. Marokkaanse Nederlandse vrouwen vallen ook onder deze wet. Het is geen gelijke wetgeving omdat het vrouwen benadeeld.”

De protesten worden afgelopen tijd door een bredere groep gedragen. “Het begon met de Marokkaanse mannen die zich achtergesteld voelden. Op het moment dat ook vrouwen actief mee gingen doen, is er een andere dynamiek ontstaan. Het is meer iets van de hele familie geworden, de bijeenkomsten worden ook hierdoor massaler.”

Een grote vooruitgang was volgens Chiddi de protesten op 8 maart, op internationale vrouwendag. In Al Hoceima, de stad in Rif-gebied waar de protesten vorig jaar oktober begonnen, verzamelden zich duizenden mensen. “Dat is  een grote stap vooruit. Het enige wat we nu in Nederland kunnen doen is solidariteit tonen”, zegt Chiddi. Ze vindt dat ze niet weg kan kijken. Zelf is ze geboren in Al Hoceima en ze vertelt dat zij de repressie en angst veertig jaar geleden ook heeft gevoeld. “Ik heb familieleden en vrienden gearresteerd zien worden omdat ze pleitten voor vooruitgang en modernisering, dit kan niet langer zo verder”, zegt Chiddi.

De Vrouwenmars vindt 18 juni plaats om 15.00 op De Dam Amsterdam.