Marokkaanse protestleider Zafzafi opgepakt

De Marokkaanse protestleider Nasser Zafzafi is in Marokko opgepakt. Vanaf vrijdag was Zafzafi ondergedoken omdat er een arrestatiebevel was uitgevaardigd.

De politie stond vrijdag voor het huis van de protestleider waarna aanhangers van de leider een muur vormden en de politie bekogelde met stenen. Zafzafi zelf wist te ontsnappen. Eerder die dag onderbrak  de protestleider tijdens het vrijdaggebed in Al Hoceima de imam, omdat de geestelijke kritiek gehad zou hebben op de protesten tegen de Marokkaanse staat. Midden in de moskee riep de protestleider: ‘Zijn de moskeeën van God, of van de Makhzen (het staatsapparaat)? Het Openbaar Ministerie vaardigde meteen een arrestatiebevel af tegen Zafzafi, ‘vanwege de inbreuk op de vrijheid van godsdienst’. Maar het lukte in het weekend niet om de protestleider te arresteren. Wel werden twintig activisten opgepakt.

Zafzafi leidt zo’n zes maanden de beweging die demonstreert tegen de onderdrukking, werkloosheid en corruptie in het Rifgebied in Noord-Marokko. In andere Marokkaanse steden waren gisteren protestacties uit solidariteit met Zafzafi. De eerste protesten in Marokko begonnen in oktober van vorig jaar, kort na de dood van een viskoper die om het leven kwam in een vuilniswagen toen hij probeerde zijn in beslag genomen vis terug te halen.

Eerder interviewde De Nieuwe Maan Zafzafi over de Riffijnse protestbeweging: