Leider Riffijnse protestbeweging Zafzafi roept op tot demonstratie

Tegen de leider van de Riffijnse protestbeweging Nasser Zafzafi is vrijdag een arrestatiebevel uitgevaardigd. Vooralsnog is hij nog niet opgepakt. In een interview met De Nieuwe Maan eerder deze week roept Zafzafi mensen op om zich aan te sluiten bij de strijd tegen onderdrukking van Riffijnen en Marokkanen in het algemeen. De leider doet met name een beroep op Europese Marokkanen.

Foto: leider Riffijnse protestenbeweging Nasser Zafzafi

Zafzafi over wereldwijde demonstratie
“Zolang ik voor rechtvaardigheid sta, vrees ik de dood niet. We hebben een miljoenenmars voorzien op 20 juli van dit jaar. Voor die miljoenenmars hopen we dat onze broeders in het buitenland, met name uit de Rif-gemeenschap in Europa, zich bij ons aansluiten om samen te demonstreren.”


Eisen van de protestbeweging

In de Rif, het gebied in het noorden van Marokko, wordt zo’n zes maanden geprotesteerd tegen de achterstelling van de regio. Zafzafi: “We eisen grondrechten en een waardig bestaan. We hebben sociaaleconomische en culturele eisen. Onze eisen zijn redelijk en niet in strijd met de wet. We willen werkgelegenheid, bedrijven, universiteiten en ziekenhuizen.”