Belgische krant klaar met racisme na dood Marokkaanse Belg

Toen Belgische media schreven over de dood van de 15-jarige Marokkaanse Belg Ramzi Mohammad Kaddouri, die in Marokko overleed na een quad-ongeluk, waren de reacties stuitend.

De verongelukte jongen, die na het ongeluk nog enkele dagen in coma lag, kreeg de volle laag in de online reacties onder het artikel van De Morgen. De krant noemde Ramzi een Vlaming, wat Ramzi ook was, maar dat leverde stroom van rascistische opmerkingen op zoals: “Is een geitenneuker een Vlaming?” Verder was ook te lezen: “Quad is zeker gekocht met drugshandel”, “Weer één minder” en “Lol, was het een zelfmoordaanslag?”.

Racisme zonder schaamte

Walgelijk racistisch? Dat vond de Belgische krant De Morgen ook. Daarom besloot de krant woensdag de voorpagina zwart te maken, met de kop ‘Racisme zonder schaamte’ in grote witte letters. Daaronder staan de meest afschuwelijke reacties die de krant kreeg onder het artikel zoals: “Vandaag krijgt iedereen extra varkenssaté” en “Hij was op verlof naar het land van herkomst. Hij geeft ‘t goeie voorbeeld. Hij blijft meteen ginder”.

Mensontwaardig 

Haat-reacties op Facebook en Twitter lijkt met de berichtgeving over de dood van 15-jarige Ramzi weer een nieuw dieptepunt te hebben bereikt. Doordat de krant het keiharde racisme dat online voorkomt op deze manier aan te tonen, laait in België momenteel de discussie op. Verschillende politici noemen de reacties “Verwerpelijk en mensontwaardig”. Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois laat in een reactie het volgende weten: “De bijwijlen hatelijke reacties op de sociale media tonen aan dat er nog veel werk is om tot een gedeeld burgerschap en een inclusieve samenleving te komen”. Volgens Bourgeois moeten “mensen die deze kwetsende taal hanteren, maar eens in de spiegel kijken”.

De familie van Ramzi verblijft momenteel nog enkele dagen in Marokko, voordat ze terugkeren naar België. Als redactie van De Nieuwe Maan willen wij onze steun betuigen aan de familie en vrienden van Ramzi.