Kolonya: het vergeten middel tegen het Coronavirus

Bron foto: Aytac Unal – Hollandse Hoogte

Door: Zehra Kaya (redacteur De Nieuwe Maan)

Wat een stank was dat elke ochtend toen mijn vader de badkamer uitkwam. Alsof er wel twintig citroenen waren geperst en gemengd met zware alcohol. Mijn vader smeerde zijn hele gezicht, hoofd en handen elke ochtend in met kolonya, Turkse versie van eau de cologne. We werden thuis boos op hem omdat hij er bijna letterlijk mee douchte. Wie had gedacht dat wij dat ooit zelf zouden doen. Kolonya heeft een ontsmettende werking en vanwege het coronavirus is nu iedereen in Turkije op zoek naar kolonya.

”We zagen allemaal hoe minister Bruins drie weken geleden onwel werd in de Kamer.”

Het aanbieden van kolonya met lokum (Turks fruit) staat als symbool voor de Turkse gastvrijheid. De laatste jaren wordt lokum wel veel vervangen door bonbons of verpakte snoepjes. Elke Turk heeft het wel in huis, in ieder geval de oudere generatie. Als er gasten binnenkomen houden ze hun handen open zodat de gastvrouw ze kan besprenkelen met kolonya, waarna de gast de kolonya in zijn handen wrijft. Ik sloeg dat altijd over. Kolonya wordt ook voor andere dingen gebruikt. Zo gebruiken mannen het vaak na het scheren als een soort aftershave, mensen die een wond hebben om het te ontsmetten, maar vooral ook als verfrissingsmiddel tijdens de hitte of als iemand onwel wordt. We zagen allemaal hoe minister Bruins drie weken geleden onwel werd in de Kamer. In het Turks parlement zouden ze direct naar hem toe rennen met een fles kolonya om vervolgens zijn gezicht, nek en polsen ermee te bevochtigen.

”Oorspronkelijk komt kolonya uit Europa…”

Terwijl we juist in deze tijden behoefte hebben aan solidariteit wordt er in Turkije misbruik van de situatie gemaakt. Een fles van een kleine halve liter werd ongeveer voor één euro vijftig verkocht wat nu wel kan oplopen tot tien euro.

Dit reukwater heb je behalve in de bekende citroengeur verder in verschillende geuren. Oorspronkelijk komt kolonya uit Europa en deed in de 19e eeuw zijn intrede in het Osmaanse Rijk. Daarvoor werden gasten ontvangen met rozenwater, maar vanwege de ontsmettende en verfrissende werking hebben Turken het zo toegeëigend dat er zelfs Turken zijn die denken dat kolonya door de Turken is uitgevonden.

Vorige week stonden we bij mijn vader in de rij om onze fles kolonya te ontvangen wat hij voor mij en mijn broer en zus had gekocht. Nu gebruik ik kolonya een aantal keer op een dag. En papa, ik zal je voortaan alleen maar aanmoedigen als je ’s ochtends met een zware kolonya geur -let op ik noem het geen stank meer – de badkamer uitkomt. Zelf zal ik het zeker aan mijn kind meegeven.