Kaaskop of mocro? Ajouad vraagt het zichzelf af

In zijn nieuwe serie ‘Ajouad: Kaaskop of mocro?’ neemt presentator Ajouad El Miloudi je in vier afleveringen mee in zijn zoektocht naar zijn eigen identiteit. Hij gaat op zoek naar antwoorden op vraagstukken die binnen de Marokkaanse cultuur spelen. Thema’s als liefde, relaties en seksualiteit, ontspanning en uitlaatkleppen, radicalisering, succes en imago komen aan bod. 

Een programma over zijn Marokkaanse roots was voor El Miloudi niet altijd vanzelfsprekend. Jarenlang wilde hij alleen aangesproken worden om zijn presenteerwerk en niet vanwege zijn achtergrond. Zo weigerde hij talkshows als hij alleen werd uitgenodigd vanwege zijn Marokkaanse identiteit. Nu, tien jaar later, blikt El Miloudi terug op zijn keuzes. Hij gaat na wat voor invloed deze hebben gehad op wie hij uiteindelijk is geworden.

De serie

Voor de serie gaat de presentator in gesprek met belangrijke figuren uit zijn leven, zoals zijn vader. Zo hebben ze het voor het eerst over relaties en gevoelens. Dit openhartige gesprek is in de eerste aflevering te zien. In deze aflevering gaat ook hij met anderen in gesprek over de gevoeligheid rondom homoseksualiteit, gemengde relaties en seksuele opvoeding. Tot slot komt Marokkaanse sihr, oftewel liefdesvodoo, aan bod. 

Verder ontmoet hij Marokkaans-Nederlandse jongeren in een nachtclub en hebben zij het over de verleiding van drank en uitgaan.  Ex-rapper Salah Edin legt hem uit waarom hij de definitieve keuze heeft gemaakt om muziek af te zweren. En El Miloudi spreekt met een jonge ex-crimineel om erachter te komen waarom hij destijds voor de criminaliteit koos. Maar ook zien we de presentator in gesprek met Malika Ouacha over succes en imago. 

Confronterende gesprekken

Confronterende gesprekken met psychologe Najat Rabbae moeten El Miloudi elke aflevering een spiegel voorhouden. Naast Rabbae laten bekende, Marokkaanse Nederlanders weten hoe zij tegen El Miloudi aankijken. Zo komen Soundos El Ahmadi, Tofik Dibi en Abdelkader Benali voorbij. In de laatste aflevering kijkt de presentator terug om een antwoord te formuleren op de vraag: ‘Hoe kaaskop of mocro ben ik nu eigenlijk?’.

Vanaf 1 september is ‘Ajouad: Kaaskop of Mocro’ om 21.00 uur te zien op NPO 3.

Bron: KRO-NCRV
Fotograaf: Stijn Ghijsen