Inzamelactie moskee Culemborg groot succes

Er is ruim 280.000 euro opgehaald voor de bouw van een nieuwe moskee in Culemborg. Zo’n twintig moskeeën door heel Nederland begonnen met een inzamelactie nadat een oud zwembad dat omgebouwd moest worden tot moskee afgebrand was. Ook hield de Islamitische Gemeenschap Culemborg een benefietactie.

Foto: YouTube Reality Photo Videoproductions

In de nacht van woensdag op donderdag brandde het pand af waar een moskee in zou komen. De huidige locatie voor de moskee Takwa voldeed niet meer aan de eisen. Afgelopen zomer kocht de Vereniging Islamitische Gemeenschap het oude leegstaande zwembad voor ruim vier ton. De verbouwingsplannen voor de moskee waren net een week klaar en moest alleen nog wat verbeterd worden.

Donaties
Het pand dat afgebrand is moet nu opnieuw opgebouwd worden, hiervoor startte verschillende moskeeën en Islamitische Gemeenschap Culemborg een inzamelactie. De donaties kwamen behalve uit Nederland ook uit Marokko, Spanje, Frankrijk, België, Duitsland en een uit Groot Brittannië. De voorzitter van moskeebestuur Hassan Barzizaoua hoopt dat in in totaal ruim vier ton wordt ingezameld.

Niet speculeren
“Gelukkig is het rustig geweest in Culemborg na de brand. In het begin was het ongelooflijk en onvoorstelbaar dat zoiets gebeurd was”, zegt Barzizaoua. “Boosheid, verdriet en verslagenheid is nog steeds bij sommige moskeegangers voelbaar. Geruchten zijn er genoeg en die wil ik niet verder verspreiden.” Volgens Barzizaoua moeten we niet gaan speculeren over wie de brand heeft aangestoken maar het onderzoek afwachten. “We hebben in het verleden nooit bedreigingen of haat over ons heen gekregen als moskee, niets dat erop kon duiden dat er zoiets speelde”, zegt de voorzitter. Na de brand in de oude zwembad zijn later die nacht in Culemborg zes auto’s in vlammen opgegaan wat vaker voorkomt in de stad op Oudejaarsavond. De politie onderzoekt nog beiden zaken.

Steun
“Het verdriet om de brand werd verzacht door de steun die vanuit alle hoeken kwam en door de benefietactie. Mensen denken bij een benefiet meteen aan een concert maar bij ons werd het anders gedaan. Zo schonk een oliebollenfabrikant 250 oliebollen die geveild zijn voor 1050 Euro. Ook leverden gedoneerde gouden sieraden geld op. Er is behoorlijk een positieve stemming nu, hiermee blijkt dat we niet alleen staan”, zegt Barzizaoua. De inzamelactie gaat nog door tot het aankoopbedrag van de leegstaande zwembad is gehaald.