Inzamelactie en petitie gestart voor Abou Jahjah

Er is een crowdfundingactie opgezet om de Vlaamse auteur en columnist Dyab Abou Jahjah nog een paar maanden aan het werk te houden. De nieuwssite DeWereldMorgen meldt dat er zo’n 3000 euro is ingezameld. Ook is er een petitie begonnen om de beslissing van het Vlaamse dagblad De Standaard terug te draaien. 

“We dagen onze reguliere mainstream media uit om Dyab Abou Jahjah opnieuw aan het werk te zetten als columnist. Want onze samenleving heeft recht op een veelheid van meningen, hoe tegendraads die ook zijn” staat op de site van de petitie. Abou Jahjah werkte drie jaar voor De Standaard toen hij begin januari gedwongen werd om te vertrekken. Aanleiding voor het vertrek was een Facebook bericht  over een gepleegde aanslag in Jeruzalem. Vier militairen kwamen om het leven bij een aanslag met een vrachtwagen die bestuurd werd door een Palestijn. In zijn mededeling op het sociale medium zegt Abou Jahjah over die aanslag: “By any means necessary! #FreePalestine”. Later tweette de auteur: “An attack on occupation soldiers in occupied territory is not terrorism! It is an act of Resistance. #FreePalestine.”

Hoofdredacteur Karel Verhoeven van De Standaard schreef hierover op de site van de krant: “Hij keurt Palestijns verzet ‘met alle noodzakelijke middelen’ goed. Daarmee plaatst hij zich buiten de grenzen van het publieke debat dat De Standaard op haar eigen platformen wil voeren.” Hierop antwoordde Abou Jahjah op Twitter: “You fired me because I stood up for the right of an oppressed people to resist occupation. This is defining for who we are. #FreePalestine.”

In Vlaanderen mengt Abou Jahjah zich vaak in het integratiedebat. Zowel in België als in Nederland is hij omstreden. Er was kritiek toen de auteur vorig jaar werd uitgenodigd voor Zomergasten mensen gaven er zelfs hun VPRO lidmaatschap voor op. Toen bekend werd dat hij een contract kreeg bij de Bezige Bij ontstond er een rel. Vanwege zijn anti-zionistische uitspraken verlieten schrijvers Jessica Durlacher en Leon de Winter deze uitgeverij.

In november was Abou Jahjah te gast bij De Nieuwe Maan. Kijk hier het interview terug over zijn laatste boek ‘Pleidooi voor radicalisering.’