Interview Eus: “Mijn mening is nu niet relevant”

Alweer de vierde aflevering van ‘De neven van Eus’ is zondag 18 juni te zien. In deze vijfdelige serie gaat schrijver Özcan Akyol op zoek naar zijn familie in Turkije. Het land bevindt zich in roerige tijden en daar horen we veel over in de internationale media. Maar hoe beleeft de bevolking de realiteit van hun dagelijkse leven? We volgen Eus in de ontmoetingen met zijn neven, nichten, ooms en tantes die op alle niveaus onderdeel uitmaken van de samenleving. Maar hoe was het voor Eus om deze reis te maken en alle verhalen te horen?

De reis voert langs de steden Sivas, Ankara, Antalya, Kayseri en Istanbul. Wat was jouw favoriete plaats om naartoe te gaan?
“Alles was leuk! Sommige plekken hebben meer een historische waarde en andere weer een emotionele waarde. Maar allemaal even speciaal. Antalya is bijvoorbeeld over het algemeen een goede plaats om Turken beter te begrijpen. En het was wel heel bijzonder om te zien waar mijn ouders oorspronkelijk vandaan komen, hoe het leven in Sivas is. Maar het was ook wel bizar om te zien hoe verdeeld Istanbul is. Je hebt een conservatieve gedeelte, maar ook een ontzettend hippe gedeelte. En tja, het was spannend in Kayseri…”

Je bent een opiniemaker, maar de kijker krijgt niet echt een indruk van jouw visie. Was het moeilijk om je eigen mening voor je te houden?
“Nee helemaal niet! Mijn mening is nu niet relevant. Ik laat andere mensen aan het woord, die dagelijks met de zaken in Turkije te maken hebben. Hoe het is om daar te leven en wat de veranderingen voor hen betekenen. Ik wil een beeld schetsen van de mensen daar en het land. Ik heb daar heel bewust voor gekozen. Ik sta niet op de voorgrond in deze serie en het is aan de kijker zelf om daarover na te denken.”

Wat was voor jou echt nieuw of verrassend?
“Ik wist natuurlijk wel dat Turkije verdeeld is, maar niet zo erg. We waren natuurlijk ook midden in de tijd van het referendum in Turkije, dus ik maakte die roerige tijden echt mee. Ik had niet gedacht dat de tegenstellingen zo groot zouden zijn. In sommige gebieden, zoals in de plaatsen aan de kust, is er belang bij om goede banden te onderhouden met Europa voor toerisme. In het binnenland is dat totaal niet zo. Dat merk je ook aan de mensen die aan het woord zijn in de serie.”

Heeft deze trip iets voor jou persoonlijk veranderd?
“Ja, ik heb veel geleerd. Je leert pas hoe ingewikkeld het allemaal is, als je je zo verdiept in de materie. Je moet ook echt de historische context kennen, pas als je weet wat er vroeger was weet je waardoor het nu is zoals het is. Mijn fascinatie voor Turkije is alleen maar toegenomen. En ik heb familie ontmoet die ik niet eens kende!”

Wat is inmiddels jouw gevoel over de toekomst van Turkije? “Ik kan geen koffiedik kijken, ik weet het namelijk echt niet. Ik zie gewoon dat een groot deel van de bevolking moeite heeft met hoe het land zich ontwikkelt. Ik hoop dat het via democratische wegen zal gaan. Er is een tijd lang een onderdrukte groep geweest in Turkije en nu zijn die rollen omgedraaid. Het hoort bij het land. Maar er is wel een ontwikkeling gaande, en ik heb veel vertrouwen in het gezonde verstand van de gemiddelde Turk.”

Iedere zondag om 20.15 uur bij de NTR op NPO2