Imaan Snijders: ‘Draag je hoofddoek met trots’

Het nieuws van de laatste paar weken omtrent de manier waarop moslima’s zich kleden, of dat nou op het strand of tijdens het sporten is heeft mij aan het denken gezet. De meningen varieren, maar over het algemeen is de consensus toch wel dat de boerkini voort komt uit onderdrukking en daar dus ook symbool voor staat. Daarom hoort het naar wijze van zeggen niet thuis in ‘onze’ westerse samenleving. Deze kwesties brengen bij mij persoonlijk heel wat conflicterende vragen teweeg over de zogenaamde vrijheden die wij genieten hier in het Westen.

‘Onze’ westerse samenleving, waarin men moet kunnen zeggen wat hij of zij wil, alles maar moet kunnen en niemand zich beledigd mag voelen. Vrijheid om te zeggen wat je wil en vrijheid om te zijn wie je wil. Dat is wat wij zo belangrijk vinden, toch? Maar o wee, als een vrouw een hoofddoekje op wil, of laat staan een boerkini aan wil trekken. Nee, dat kan toch niet? Waarom zou een vrouw zoiets willen? Wil je in een bikini op straat lopen, dan is dat natuurlijk geen probleem. Ik erger me mateloos aan de dubbele maatstaf. Voor mijn bekering was ik al een fervent feministe. Dan bedoel ik niet mijn BH in de fik steken, maar dat ik van mening ben dat iedere vrouw een vrije keus moet hebben in haar leven. Zo dus ook een hoofddoek of een boerkini.

Waarom is het meer sociaal geaccepteerd om er half naakt bij te lopen dan bedekt? Is het wellicht omdat onze maatschappij zich te veel focust op sex? Het is niet voor niets dat we op reclameborden nog steeds vaak een vrouw in een bikini zien staan, terwijl dat helemaal niet is wat ze verkoopt…

Vrouwen voelen steeds meer de druk om zich zogenaamd ‘mooier’ te maken. Van sexy kleding en make-up tot borstvergrotingen en botox, noem maar op. Deze laatste twee zijn ook nog eens ingrijpende procedures, voor wie? Wie bepaalt uiteindelijk het schoonheidsideaal? Naar mijn mening zijn dat toch nog steeds mannen. Maar de vrouw die ervoor kiest om een hoofddoek te dragen, omdat ze haar schoonheid wil bewaren voor haar man en de wetten van Allah aan wil houden is onderdrukt. Wie zijn mensen dan om te oordelen welke van deze twee type vrouwen nou echt onderdrukt zijn?

Mijn hoofddoek draag ik als trotse moslima. Ik wil dat mensen mij niet beoordelen op mijn uiterlijk, maar op basis van mijn persoonlijke kwaliteiten, voor mij staat dit symbool aan echte vrijheid. Mijn hoofddoek is mijn identiteit en ik zie het zelfs als een feministisch statement. In onze maatschappij moet men kunnen zijn wie men wil, dat geldt ook voor ons moslims. In mijn leven ben ik veel moslimvrouwen tegen gekomen die echt super vrouwen zijn. Carriere maken, moeder zijn en ondertussen belachelijk lekkere koekjes bakken. Dus, laat niemand je ooit zeggen dat je onderdrukt bent als moslima en draag je hoofddoek met trots.

Imaan Snijders

Imaan Snijders is een afgestudeerd Arabiste met een BA (Hons) in Arabistiek en Midden Oosten Studies van de University of Manchester in Groot-Britannië. Aan deze universiteit behaalde zij ook een Post-Graduate diploma in Politicologie en Mensenrechten, met een focus op Gender studies. Sinds haar afstuderen is ze werkzaam geweest bij verschillende organisaties die zich inzetten voor vluchtelingen en asielzoekers, zowel in Nederland als in Griekenland en Palestina. Momenteel werkt ze als sociaal-juridische hulpverlener voor migranten, vluchtelingen en sans papiers in Antwerpen, België.