Huh Iran?


Iran is niet de eerste beste vakantiebestemming waar je aan denkt als je weer splinternieuwe vakantiedagen van je werkgever hebt gekregen. De zoektocht naar een bestemming heeft te maken met vele factoren waar je rekening mee moet houden. Maar het belangrijkste is wat je zelf precies zoekt. Ben je op zoek naar avontuurlijke bestemmingen of toch naar bestemmingen waar je een duikje in de zee kunt nemen om vervolgens factor 30 op je lichaam te smeren. Wil je op één plek blijven of wil je door het land reizen?

Dat je een onvergetelijke tijd zult beleven als je het nog onbekende Iran zult bezoeken is een feit. Mensen stonden versteld toen ik vertelde dat ik door Iran zou gaan reizen met mijn vader. Waarom Iran? Daar is toch oorlog! Je bent je leven niet zeker daar en allerlei van dat soort uitspraken. Het zijn standaard reacties van mensen die van alles aannemen van de media en die onwetend zijn over mensen, een land of bestemming. Want aannames hebben we allemaal.  Ik zeg altijd dat je je eigen nieuws, realiteit en beeld moet creëren. Alleen met zo’n insteek kom je er achter wat de realiteit is en hoe het ergens werkelijk is. Dat Iran nog een vrij onontdekt land is, dat weten we wel. Het was een gesloten land en door de mediaberichtgeving pak je ook niet zo snel je identifier om je ticket te boeken. Maar wat weten we eigenlijk over Iran en het voormalige Perzië?

Wat ik wel weet is dat Iran een opkomend land is die met de dag meer gaat stralen. Als ik aan Iran denk dan denk ik aan de gastvrije, vriendelijke en behulpzame Iraanse bevolking. Mijn mooiste momenten waren de “people experience” met lokale mensen die je spontaan meevragen naar huis of je op hun eigenvrije dag willen rondleiden in hun stad waar ze o zo trots op zijn. Als reiziger kan je zo wel als groep of individueel alleen reizen door dat ongerepte land. Het is één van de veiligste landen waar ik doorheen heb gereisd en het is naar mijn mening veiliger dan een gemiddelde hoofdstad in Europa. ’Huh echt waar?’

De afgelopen weken heb ik via mijn Facebook en Instragram pagina ‘Mohsin op wereldreis’ de reizen met mijn vader door Iran gedeeld. Het was een reis tussen vader en zoon die ik nooit zal vergeten. In eerste instantie waren mensen best sceptisch over mijn landkeuze. Maar door verhalen, foto’s en filmpjes die mensen via mijn ogen gezien hebben, zijn die meningen hopelijk veranderd.

“- Jessica Vogelzang
Maşallah!! Wat een gastvrijheid van Mahdi!! :-) Iran stond al op mijn lijst van landen die ik wil bezoeken, nu helemaal.. eens kijken wanneer ik ga, ben nu toch aan het reizen voor ca 3 jaar,“

“-Samira Amhauan
Door jouw mooie verhalen en foto’s wil ik morgen nog naar Iran. Ik heb het inmiddels toegevoegd aan m’n lijstje wat ik graag bezoeken, in sha Allah Samen met m’n zoontje.”

“-Annemarie de Wolf
Ja. Nu weet ik het zeker; ik ga naar het land van mijn halfbloed kinderen…wat heb je het mooi op beeld, en wat maak je allemaal mee! Ik geniet van afstand enorm met je mee! Tnx!!”

“-Grietje van den Brug
Ik ben overtuigd, well done… Iran staat op mn lijstje!”

“-Shadia Dini
Prachtig Mohsin, je hebt me geïnspireerd om volgend jaar voor het eerst naar mijn vaderland te gaan!”

“- Jeroen de Visser
Stond al op mijn bucket list Mohsin, maar alleen maar meer overtuigd! Waanzinnig! Keep us posted, kom maar op met die foto’s!”

Dit zijn prachtige reacties van mensen waarvan het beeld is veranderd of juist is versterkt. Als reiziger word je gevormd door de inzichten die de wereld te bieden heeft.  Sta jij open voor nieuwe inzichten en staat Iran nu ook op je lijstje?

Mohsin Amdaouech, 26 jaar en blogger van de Facebook Pagina Mohsin op wereldreis, liet precies een week na zijn diploma-uitreiking alles achter om op wereldreis te gaan. Volgens Mohsin het ideale moment om de wijde wereld in te trekken en je te laten vormen door de inzichten die de wereld te bieden heeft. Door deze nieuwe inzichten, culturen, avonturen, impressies en belevenissen is hij gevormd tot de persoon die hij nu is.  Hij wil zijn mooie herinneringen en nieuwe reizen op een openhartige en persoonlijk manier met iedereen delen. 

Bekijk een aantal foto’s van Mohsin’s reis door Iran hier:
img_6123 img_6125 img_6124 img_6122 img_6121 img_6120 img_6118 img_6117 img_6126