Honderden moslims op de vlucht

Om uit handen van het Myanmarese leger te blijven proberen honderden Rohingya-moslims vanuit Myanmar te vluchten naar buurland Bangladesh. Al dagenlang woedt er een hevige strijd, die wordt aangeduid als een strafexpeditie vanuit het Myanmarese leger.

Aanleiding voor deze gevechten was een aanval op 9 oktober waarbij negen grensposten in het grensgebied van Bangladesh omkwamen. De Rohingya zijn de vermeende daders van deze aanslag. Bij de strafexpeditie zouden al zeker 130 Rohingya om het leven zijn gekomen.

Een aantal van de vluchtende moslims werd bij het oversteken van de rivier Naf, tussen Bangladesh en Myanmar, neergeschoten. Grenswachten van Bangladesh hielden weer anderen tegen, door de bootjes terug het water op te sturen. Vermoedelijk varen deze bootjes met vluchtelingen nog altijd rond, omdat de inzittenden niet aan land durven te gaan.

Deze strafexpeditie tegen de moslims zijn de zwaarste en bloedigste gevechten rondom de groep moslims sinds 2012. De Rohingya worden al decennia vervolgd, waaronder ook door Boeddhisten.

Meer over de Rohingya en de gevechten kun je lezen in dit artikel van Al Jazeera.