HOE BEHOUD JE DE RAMADAN-SPIRIT?

De Ramadan is afgelopen. Wat nu? De neiging om weer terug te vallen in de gewoontes die je de afgelopen maand hebt afgezworen is voor sommigen groot. Wij vroegen imam Bunyamin Yildiz om advies.

Hoe zorg je ervoor dat je de Ramadan-state of mind behoudt, nadat de heilig maand is afgelopen?

De maand Ramadan is natuurlijk een hele belangrijke maand voor de moslims. Het wordt gezien als dé maand van het jaar. De moslims die zich in deze maand bevinden treden deze maand dan ook met deze intentie in, want het is de maand van de openbaring, Leylatoel Qadr (de waardevolle nacht), de maand wanneer de duivel is vastgebonden en natuurlijk de maand van de vasten. Natuurlijk moeten we de Iftar, Sahoer en andere liefdadigheid van de moslims niet vergeten.

Als we al deze dingen achter elkaar lezen heeft men al een leuk gevoel bij. Dit gevoel komt van onze hart. Elke moslim die de maand Ramadan praktiseert zal dit ook voelen, want deze maand leggen we toch meer aan de kant dan andere maanden. We willen niet dat deze maand wordt verspild.

Het leven is ook het zelfde, Allah heeft ons een prachtige lichaam gegeven. Wat wij moeten doen is elke dag met een positieve intentie wakker worden, vijf keer per dag onze gebed verrichten, Allah om alles wat hij ons heeft gegeven dankbaar zijn en elke dag ons zelf herinneren dat we op dit moment nog leven, maar op een dag dood zullen gaan. Elke ritueel die we verrichten onze laatste ritueel kan zijn, daarom moeten we ons best doen om deze op de beste manier te verrichten.

Een moslim moet niet vergeten dat hij over alles verantwoordelijk is, want als we naar de leven van de Profeet v.z.m.h kijken zien we een hele goede contact met mensen, dieren en natuur. We moeten niet vergeten dat wij zijn Ummah zijn.

Na een maand rust en bezinning kan het zwaar zijn om weer terug te keren naar het hectische leven om je heen. Wat voor tip heb je voor mensen die terug verlangen naar de samenhorigheid van de Ramadan?

Natuurlijk is de maand Ramadan in deze opzichte heel belangrijk. De maand Ramadan leert ons belangrijke punten. Zoals het belang en ordenen van tijd, zelfbeheersing, liefdadigheid, reciteren van de Koran en afstand houden van kwaad. Wij als moslims moeten deze, en meer, punten kunnen behouden die de maand Ramadan ons heeft aangeleerd. Hoe meer we hierin ons best doen hoe meer we de Ramadan gevoel diep in onze hart zullen blijven voelen. Met elkaar aan tafel komen met alle familie leden zal niet elke dag worden, maar een keer per week.  We zullen niet vroeg op staan voor een sahoer, maar we kunnen wel een ontbijt doen met elkaar bijvoorbeeld.

Op welke manier kun je tot ver na de Ramadan nog kracht en energie halen uit de vastenmaand?

De punten die ik boven heb benoemd zijn een van de punten die de maand Ramadan ons heeft aangeleerd. Hoe meer we ons kunnen houden aan deze punten des te beter we de kracht verder kunnen trekken. We hebben nu geen Tarawieh gebed meer om te verrichten, maar we hebben wel de vijf verplichte gebeden. Laten we deze in de moskee samen met de gemeenschap bidden. 

Het vasten geeft de mens heel veel belangrijke eigenschappen met zich mee. Als we naar de leven van onze geliefde Profeet v.z.m.h kijken zien we dat hij op de maandag en donderdag vast. We kunnen deze soennah aanhouden. 
Daarbuiten moeten we de Koran elke dag reciteren.  We moeten zeker niet vergeten dat het toepassen van de Koran het belangrijkste is in onze leven. Een lopende Koran moeten we worden net als onze geliefde Profeet v.z.m.h.

Tot slot, welke boodschap heeft u voor vastende moslims in Nederland?

We moeten heel goed beseffen waar we mee bezig zijn. Dit geldt voor onze gebeden, maar ook het leven dat we maar een keer zullen leven. Daarom moeten wij als moslim een leven leiden zoals hoe Allah het van ons wilt. Hiervoor hebben we een prachtige voorbeeld, namelijk onze geliefde en gezegende Profeet v.z.m.h.

Voor de moslims die vasten:  maak het niet moeilijk voor de mensen die niet vasten. Sahoer en Iftar zijn tijdstippen wanneer je buren aan het slapen zijn. Geef daarom geen overlast en blijf altijd lachen.