Het Ramadanjournaal – 28 mei

In de rubriek Ramadanontmoeting:  Janny van der Heijden, vooral bekend van het TV-programma Heel Holland Bakt. Haar vriendin Nadia Zerouali schrijft net als Janny ook over eten en koken. Zij ondersteunt Janny bij haar eerste ramadanervaring.

Afgelopen zaterdag was er in Rotterdam een benefiet-iftar voor Gaza. Hoofdgast was Dr. Aed Yaghi, directeur van de Palestijnse medische hulporganisatie PMRS.
Het ramadanjournaal volgde Dr. Yaghi bij zijn bezoek aan Nederland. Hij vraagt aandacht voor de nijpende situatie van de Palestijnen. Vlak voor het begin van de ramadan vielen er aan de grens tussen Israël en Gaza vele doden en gewonden.

Ook deze week deelt onze reporter Emil Andel de iftar met iemand uit een minder bekend moslimland. Deze keer is dat Faris Alqubati uit Jemen.

De buitenlandreportage komt uit Kenia. Het grootste deel van de bevolking is christelijk. Maar op het eiland Lamu wonen bijna alleen maar moslims.

Vanwege zijn parelwitte stranden was Lamu een trekpleister voor toeristen. Maar het eiland wordt al jarenlang opgeschrikt door aanslagen van de terroristische organisatie Al Shabaab. Het toerisme is hierdoor ingezakt. Met alle gevolgen van dien voor de plaatselijke bevolking.
Verslaggever Ruud Elmendorp woont in Kenia. Hij ging naar Lamu om te kijken hoe de bevolking de Ramadan beleeft tegen de achtergrond van de aanslagen.

Ramadanheld van deze week is Laila Boujemaoui. Zij is vrijwilligster bij de “Stichting Ramadanstraatproject”. Tijdens de ramadan delen zij eten uit aan daklozen.