Het Ramadanjournaal – 21 mei

Het Ramadanjournaal wordt gepresenteerd door Samya Hafsaoui. |

In de rubriek Ramadan-ontmoeting wordt actrice Liz Snoijink gevolgd als zij een dag mee vast. Liz speelde onder andere in de speelfilms Flodder, De lift en Phileine zegt sorry. ’s Avonds verbreekt zij het vasten bij haar goede vriendin (cabaretière, actrice) Funda Müjde.

De Ramadan is niet alleen een maand waarin wordt gevast en gegeten. Steeds meer jonge moslimgezinnen wijken af van de traditionele manier om het te vieren. Ze maken er voor hun kinderen een leuke en leerzame maand van. Met surprises, opdrachtjes en versieringen. De commercie speelt daar handig op in.

Elke week gaat verslaggever Emil Andel op bezoek bij iemand met een bijzonder verhaal uit een minder bekend moslimland. In deze aflevering is dat Abdelrahman Adam uit Soedan.

NOS correspondent Lucas Waagmeester maakte een impressie van het begin van de ramadan in Istanbul. Die stad kent een heel eigen traditie aan het begin van de vastenmaand. Het graf van een hoge militair, betrokken bij de verovering van de stad in 1452, wordt geëerd. Oruc Baba is haast een heilige in de ogen van de bewoners.

De Ramadanhelden van deze aflevering zijn Zekiye Özgün en Firdevs Gülderen. Twee bijzondere vrouwen die zich geheel op vrijwillige basis inzetten voor vluchtelingenvrouwen. Tijdens de Ramadan organiseren ze verschillende iftars voor hen en hun families.