Het Ramadanjournaal – 11 juni

In de rubriek Ramadanontmoeting: Noraly Beyer ontmoet Abdulaal Hussein, vluchteling uit Soedan.
Noraly was nieuwslezer bij het NOS-journaal; Nu is ze actief in het theater. Ze bezoekt de Wijksafari, een uniek theaterproject, waarbij kunstenaars een tijd intensief optrekken met wijkbewoners.

Ramadanheld van deze week is modeontwerpster Hanan Himmi. Zij ontwierp prachtige T-shirts speciaal voor een goed doel en omdat Marokko meedoet aan het WK voetbal in Rusland.

Over een paar dagen is de ramadan voorbij en is het Suikerfeest. Onderzoeksbureau Het Opiniehuis onderzocht hoe moslims in Nederland de vastenmaand en het Suikerfeest beleven. Daaruit blijkt onder andere een grote mate van tolerantie van vastende moslims naar moslims die niet vasten. En van niet moslims ten aanzien van vastende moslims.

NOS-correspondent Michel Maas  maakte een sfeerimpressie van de ramadan in Jakarta, de hoofdstad van Indonesië, het grootste moslimland in de wereld.
Daar heet het breken van het vasten ‘Buka Puasa’. Dat doet men het liefst buiten de deur, bijvoorbeeld in de restaurants van grote winkelcentra.

Voor wie niet vast heeft de Ramadan een andere, minder plezierige kant. Het is de tijd van eten achter de gordijnen en het stiekeme bier. Iedereen voelt de druk, maar niemand durft er openlijk over te praten.

En Emil Andel gaat langs bij Sazaat Ahammed die steun biedt aan gevluchte moslims uit Myanmar.