Het Ramadangevoel | De Nieuwe Maan

Voor moslims is de ramadan de belangrijkste en gezelligste maand van het jaar. In 2021 vindt de ramadan plaats van dinsdag 13 april t/m woensdag 12 mei. Vier weken lang onthoudt men zich van eten en drinken van zonsopgang tot zonsondergang. Naast reiniging van lichaam en ziel, is de ramadan bij uitstek een periode van bezinning, van verbinding en van verzoening en solidariteit met de zwakkeren in de samenleving

In het afwisselende magazine “Het Ramadangevoel” gaat presentator Karim Amghar op zoek naar de invloed van de ramadan op het persoonlijk leven van Nederlandse moslims. De serie wil de diepere betekenis van de vastenmaand en daarmee het echte ramadangevoel blootleggen.

 

In de rubriek “Ramadanhelden” ontmoet Karim moslims die creatieve acties ondernemen om andere moslims te helpen om op een goede en gezonde manier deze bijzondere ramadan, midden in de coronacrisis, door te komen. Zoals het helpen van ouderen of mensen die juist in deze maand eenzaam zijn.

In “Mijn Ramadangevoel” laten jonge artiesten (stand up comedians, rappers, acteurs) zien hoe zij de vastenmaand beleven.

Hoewel het vasten centraal staat, speelt eten tijdens de Ramadan minstens zo’n belangrijke rol. Na zonsondergang wordt het vasten doorbroken tijdens de iftar, de avondmaaltijd met familie en vrienden. In “Het Ramadangerecht” zoekt Karim het Ramadangevoel bij moslims met verschillende achtergronden die hun favoriete ramadangerecht bereiden.

In “Het ramadangevoel op straat” test Rhaida El Touny met de ramadanquiz de kennis van voorbijgangers over de ramadan en de islam en praat ze met moslims over hun ramadanbeleving.

Karim Amghar (30) is schrijver, programmamaker, presentator van onder andere NTR programma ‘Karim Pakt Zijn Kans’, en docent. In 2018 ontving hij de compassieprijs voor het tegengaan van polarisatie en discriminatie in de Nederlandse samenleving.