Het Ramadangevoel – 8 mei

In de rubriek “Ramadanhelden” ontmoet Karim moslims die creatieve acties ondernemen om andere moslims te helpen om op een goede en gezonde manier deze bijzondere ramadan door te komen. Zoals het helpen van ouderen of mensen die juist in deze maand eenzaam zijn.
De Ramadanheld van deze aflevering is de vijftien jarige Naïm Abed. Hij heeft “Koekjes van eigen Hart” opgezet. In de maand Ramadan maakt hij samen met zijn moeder koekpakketjes en doneert ze aan de Voedselbanken.

Naim’s  initiatief is ontstaan uit vechterslust. Hij wil laten zien dat het ook voor mensen die het zwaar hebben, mogelijk is om je dromen waar te maken. Daarbij spreekt hij uit eigen ervaring: Op tweejarige leeftijd werd hij gebeten door een teek en lijdt hij sindsdien aan de chronische ziekte van Lyme.

 

In “Mijn Ramadangevoel” laten jonge artiesten (stand up comedians, rappers, acteurs) zien hoe zij deze ramadan beleven.
Cabaretier en stand-up comedian Samir Fighil won in 2019 de persoonlijkheidsprijs van het prestigieuze Camaretten festival. Speciaal voor “Het Ramadangevoel” haalt hij een van zijn oude typetjes van stal: Haij Mimoen. Een man die hem zeer dierbaar is.

 

In “Het Ramadangesprek” praat Karim met moslims die een inspirerende boodschap hebben over de betekenis van de ramadan juist in deze periode.
Zehra Solmaz is voorzitter van de Jonge Vrouwen Federatie Millî Görüs. Zij houdt zich vooral bezig met de situatie van jongeren tijdens deze ramadan in coronatijd.


In “Ramadanvloggers” geven mensen die meedoen aan de ramadan en blijven doorwerken, een inkijkje met hun mobiele telefoon in wat zij deze vastenperiode mee maken:  Ihssan Oulkadi, operatieassistent met Marokkaanse roots in het Zuyderland Medisch Centrum in Sittard-Geleen; Mustafa Hoşgören, NS-conducteur; Siham Bolakhrif alias Sisi Bolatini, influencer op de sociale media; en Wissam El Fahssi, Buitengewoon Opsporingsambtenaar Gemeente Katwijk en politievrijwilliger in Leiden.

 

Na zijn bekering tot de islam stopte Maarten van Elst met wedstrijden bodybuilding en richtte hij zijn eigen bedrijf Muslim Fit op. Voor Het Ramadangevoel geeft hij elke week tips om de vastenmaand gezond door te komen.  Deze week: gezond eten.