Het Ramadangevoel – 22 mei

In de rubriek “Ramadanhelden” ontmoet Karim moslims die creatieve acties ondernemen om andere moslims te helpen om op een goede en gezonde manier deze bijzondere ramadan door te komen. Zoals het helpen van ouderen of mensen die juist in deze maand eenzaam zijn.

Ramadanheld van deze week is Aimad Bennouho. Al meer dan een jaar zet hij zich als vrijwilliger voor de Stichting BIBIN in om een Islamitische begraafplaats in Nederland te realiseren. In coronatijd is dat volgens hem harder nodig dan ooit, omdat begraven worden in het land van herkomst vaak niet mogelijk is.

Moslims die komen te overlijden moeten volgens de regels van de Islam begraven worden. Dat betekent onder andere dat een graf voor onbeperkte tijd in stand moet worden gehouden (eeuwige grafrust). Maar niet-islamitische begraafplaatsen kunnen die eeuwige grafrust niet garanderen. Vandaar het belang om zo snel mogelijk een islamitische  begraafplaats te realiseren. Op 17 en 18  maart was er een grote inzamelingsactie om geld in te zamelen voor een islamitische begraafplaats in het Groningse Zuid Laren. Tijdens de eerste dag van de ramadan werd hier voor het iemand begraven.

In “Mijn Ramadangevoel” laten jonge artiesten (stand up comedians, rappers, acteurs) zien hoe zij deze ramadan beleven.
Hekkensluiter In deze rubriek is aanstormend stand-up-comedy talent van Surinaams-Nederlandse afkomst:  Desta Jong. Na een intensieve zoektocht langs verschillende religies, bekeerde ze zich uiteindelijk tot de islam. In haar werk is haar moeilijke jeugd een vaak terugkerend thema.

Voor het Ramadangesprek gaat Karim naar theater de Meervaart in Amsterdam.

Door de coronacrisis zijn de deuren van de Meervaart al 2 maanden gesloten en zijn alle zalen leeg. Wat doet dit met theaterdirecteur Yassine Boussaid?


In “Ramadanvloggers” geven mensen die meedoen aan de ramadan en blijven doorwerken, een inkijkje met hun mobiele telefoon in wat zij deze vastenperiode mee maken:  Ihssan Oulkadi (operatieassistent met Marokkaanse roots in het Zuyderland Medisch Centrum in Sittard-Geleen) wordt opgeroepen voor een spoedoperatie van een patiënt die besmet is met het coronavirus.

NS-conducteur Mustafa Hoşgören  bezoekt zijn neef Mustafa voor de iftar. Sisi Bolatini (influencer op de sociale media) verloot gekleurde korans onder haar volgers als Suikerfeestcadeau; Wissam El Fahssi, (Buitengewoon Opsporingsambtenaar Gemeente Katwijk en politievrijwilliger in Leiden) vindt het jammer dat de ramadan alweer bijna voorbij is.

 

Na zijn bekering tot de islam stopte Maarten van Elst met wedstrijden bodybuilding en richtte hij zijn eigen bedrijf Muslim Fit op. Voor Het Ramadangevoel geeft hij elke week tips om de vastenmaand gezond door te komen.  Zijn laatste tip gaat over bewegen.