Het Ramadangevoel – 15 mei

In de rubriek “Ramadanhelden” ontmoet Karim moslims die creatieve acties ondernemen om andere moslims te helpen om op een goede en gezonde manier deze bijzondere ramadan door te komen. Zoals het helpen van ouderen of mensen die juist in deze maand eenzaam zijn.

Ramadanheld van deze week is Jongerenwerker Yusuf Can. Door de coronacrisis verloor hij het contact met de jongeren in de Rotterdamse wijk Feijenoord en daarom bedacht hij een actie. Tijdens de ramadan wil hij met deze jongeren zo’n 1000 kwetsbare gezinnen helpen met voedselpakketten.

In “Mijn Ramadangevoel” laten jonge artiesten (stand up comedians, rappers, acteurs) zien hoe zij deze ramadan beleven.
Deze week is het de beurt aan Jawed Es Soufi,  beter bekend als het typetje Sloegie dat razend populair is in de sociale media zoals instagram.

 

Elk jaar wordt tijdens de ramadan de Nationale Iftar gehouden. Normaal is dat een groot evenement waar ook niet-moslims voor worden uitgenodigd, met als doel het vergroten van saamhorigheid en verbinding. Ondanks corona gaat de Nationale Iftar dit jaar toch door op woensdag 13 mei, maar dan wel op een aangepaste manier.  Het thema van dit jaar is “Optimisme en Vrijheid”.
Karim spreekt er met Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, en met de winnaar van de Vredesprijs Nationale Iftar 2020.


In “Ramadanvloggers” geven mensen die meedoen aan de ramadan en blijven doorwerken, een inkijkje met hun mobiele telefoon in wat zij deze vastenperiode mee maken:  Ihssan Oulkadi (operatieassistent met Marokkaanse roots in het Zuyderland Medisch Centrum in Sittard-Geleen) gaat op bezoek bij haar vader, die ze door de coronacrisis nauwelijks kan zien tijdens de ramadan. NS-conducteur Mustafa Hoşgören  leert zijn collega Onur om te vasten; Sisi Bolatini (influencer op de sociale media) trakteert haar collega’s op dadels; Wissam El Fahssi, (Buitengewoon Opsporingsambtenaar Gemeente Katwijk en politievrijwilliger in Leiden) verbaast zich over de drukte in de Leidse winkelstraten.

 

Na zijn bekering tot de islam stopte Maarten van Elst met wedstrijden bodybuilding en richtte hij zijn eigen bedrijf Muslim Fit op. Voor Het Ramadangevoel geeft hij elke week tips om de vastenmaand gezond door te komen.  Deze week gaan zijn tips over een vaak onderbelichte kwestie: goede nachtrust.