Het Ramadangerecht: Timmen Baqille

Mariam’s timmen baqille

Voor 8 personen

Ingrediënten

8 kopjes rijst (beste kwaliteit basmati rijst)
1 ½ kg lamsvlees (met schenkel)
zonnebloemolie
1 rode ui
gemalen kurkuma
1 el gemalen gedroogde limoen
peper en zout
1 el kipkruiden
600 g dubbelgedopte tuinbonen (diepvries, ontdooid)
1 enkele laag flatbread
12 volle el gedroogde dille

Voorbereiding
Was de rijst wassen en laat een half uur weken in schoon warm water.
Verhit een scheutje olie in een snelkookpan en bak hierin het lamsvlees rondom lichtbruin.
Pel en snijd de ui fijn. Voeg samen met 1 el kurkuma toe aan het vlees, schenk er net zo veel kokend water op dat het vlees net onderstaat. Draai het deksel van de snelkookpan (volgens de gebruiksaanwijzing goed dicht) en laat 20 minuten koken.
Voeg de gedroogde limoen, wat peper en zout naar smaak, ½ el kurkuma en de kipkruiden toe. Laat ca. 15 minuten met de deksel losjes op de pan zachtjes koken.
Giet ondertussen de geweekte rijst af. Kook in ruim gezouten kokend water net zo gaar dat je een rijstkorrel makkelijk tussen je vingers kan breken. Giet af.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin de tuinbonen met wat kurkuma tot ze droog zijn en licht beginnen te kleuren.
Verhit een flinke scheut olie onderin een pan geschikt om rijst in te koken. Leg hier de enkele laag flatbread in. Schep hierop luchtig 1/3 van de gekookte rijst, 1/3 van de gebakken tuinbonen en 4 volle eetlepels dille. Herhaal deze lagen.
Wikkel een schone theedoek om een passende deksel en laat de rijst met het deksel op de pan ca. 30 minuten gaar stomen.
Schep met een grote lepel voorzichtig (zonder de bodem en het flatbread te raken) de rijst een beetje om zodat de tuinbonen en dille zich goed door de rijst mengen.
Stort de rijst op een grote passende schaal. Leg het knapperige brood op een apart bord, zo is deze makkelijker te verdelen.
Verwarm een flinke scheut olie (evt met wat kurkuma) en schenk over de rijst in de schaal.
Serveer het vlees in de bouillon in een aparte schaal bij de rijst en het knapperige brood.

Iraakse linzensoep 

Ingrediënten

1 rode ui
1 wortel
zonnebloemolie
½ kg gebroken rode linzen
handje vermicelli
peper en zout
vers citroensap
gemalen kurkuma
1-2 tl sambal
½ el gedroogde munt
evt. ½ el gedroogd fenegriekblad

Voorbereiding
Pel en snijd de ui grof. Maak de wortel schoon en snijd in stukjes.
Verhit een scheutje olie in een soeppan en bak hierin de ui, voeg 2 l kokend water toe. Voeg de gewassen linzen en wortel toe en kook de soep in ca. 25 minuten gaar. Pureer met een staafmixer.
Voeg de vermicelli toe en naar smaak wat peper, zout, citroensap, kurkuma, sambal, gedroogde munt en evt. fenegriekblad. Laat kort en zachtjes doorgaren.

Op tafel staan naast heerlijk gevulde druivenbladeren en uien in een tamarindesaus ook dadels gevuld met walnoten, een komkommer-tomaatsalade, olijven en watermeloen en een rijgevulde fruitschaal op tafel.