Het Ramadangerecht: Sanbus en Shurbo

Sanbus

Ingrediënten

200 g bloem
zout
2 uien
3 teentjes knoflook
paar takjes koriander
3 groene hete pepers
150 g gehakt
1 el komijnpoeder
olie om te frituren

Maak een zacht deeg van de bloem, een snufje zout en wat lauw water. Kneed tot een soepel samenhangend deeg. Laat afgedekt rusten.
Pel en snijd de uien en knoflook heel fijn. Was en snijd de koriander heel fijn. Maak de pepers schoon en snijd heel fijn.
Bak het gehakt (zonder olie) rul en gaar in een hete koekenpan. Voeg de ui, knoflook, koriander en peper toe en bak mee. Breng op smaak met wat zout en komijn. Laat op een bord afkoelen.
Verdeel in 2-3 stukken en rol een stuk uit tot een dunne plak. Steek er met een bord een ronde plak uit. Bak kort aan beide kanten in een hete droge koekenpan, zodat het deeg wat steviger word maar niet verkleurt.
Maak een papje van wat bloem losgeroerd met een scheutje water.
Snijd elk rondje in 4 gelijke punten, vouw tot driehoek, vul met wat van het gehaktmengsel en plak dicht met behulp van een likje van het bloemplaksel. Maak op dezelfde manier de rest van de sanbus.

Verwarm de olie in een frituurpan of wok tot ca. 170C. Frituur hier (niet teveel tegelijkertijd) de sanbus goudbruin en knapperig in. Laat op keukenpapier uitlekken en frituur op dezelfde manier de rest. Serveer warm.

Shurbo


Ingrediënten

1 ui
200 g lamsvlees
500 g parelgort (gebroken)
zout
1 el korianderpoeder
1 el komijnpoeder

Pel en snijd de ui grof. Snijd het vlees in kleine stukjes. Breng in een grote pan de parelgort in ruim gezouten water of vega bouillon aan de kook. Voeg het lamsvlees, ui, korianderpoeder en komijnpoeder toe en laat in ca. 1 uur zachtjes gaar worden.
Voeg eventueel wat extra vega bouillonpoeder of zout toe als het te flauw smaakt. Voeg extra kokend water toe als de soep te dik is geworden. Serveer de soep met partjes citroen om naar smaak zelf wat citroensap toe te voegen.

Op tafel staan naast plakken watermeloen (aardbeien en druiven) ook Somalische rijst met lamsvlees, kleine kebab (op smaak gebracht met koriander, knoflook, ui, zwarte peper en komijn), pannenkoeken met wat suiker ertussen (lekker om de kebab mee te eten). Dadels en een salade van komkommer, gekookte bietjes en olijven.