Het Ramadangerecht: patatesli kavurma

Patatesli Kavurma

Voor 4 personen

Ingrediënten

800 g lamsvlees zonder bot in blokje
peper en zout
roomboter
olie om te frituren
8 grote aardappels

Voorbereiding
Breng het lamsvlees met wat peper en zout en een klein scheutje water in de snelkookpan aan de kook. Laat het vlees als de pan fluit nog 6-10 minuten doorgaren zodat het vlees gaar maar nog stevig is.
Bewaar de bouillon en schep het vlees uit de pan. Stoof het vlees in een stoofpan op matig vuur verder gaar.
Voeg vlak voor het serveren een flinke schep boter toe en bak hierin het vlees rondom goudbruin en warm.

Schil ondertussen de aardappels. Was ze, dep droog en snijd in gelijke stukjes.
Verhit een flinke laag olie in een pan of wok. Frituur hierin in porties de aardappel goudbruin. Laat op keukenpapier uitlekken, en bestrooi naar smaak met wat zout.
Vlak voor het serveren bakken in wat boter
Voeg vlak voor het serveren een flinke schep boter toe en bak hierin de gefrituurde aardappel rondom goudbruin en warm.

Verwarm de achtergehouden bouillon, voeg eventueel een scheutje heet water toe als de bouillon te sterk of te weinig is. Verdeel over grote schaal een laagje aardappeltjes, daarover het vlees en daarover een flinke schep van de hete bouillon. De aardappeltjes en vlees zwemmen een beetje in de bouillon maar het is geen soep. Serveer direct.

Pirinc rijst

Week 2 mokken Turkse piric rijst minstens 30 minuten in warm water met wat zout.
Afgieten en wassen tot helder. Verhit in een pan een laagje zonnebloemolie met een klontje roomboter en bak hierin de rijst. Voeg 4 mokken heet water en wat zout toe en kook de rijst in ca. 10 minuten droog en gaar.
Serveer de rijst in een aparte schaal.

Linzensoep

Ingrediënten

1 kleine wortel
1 kleine aardappel
1 ui
zonnebloemolie
1 el gedroogde munt
zwarte peper, zout
pul biber (chili flakes)
1 mok rode linzen

Voorbereiding
Was en snijd de wortel, aardappel en ui grof.
Verhit een scheutje olie in de pan en bak hierin de ui goudbruin.
Voeg de wortel en aardappel toe. Voeg munt , naar smaak peper, zout en pul biber toe en bak kort mee. Linzen wassen tot er helder water af komt, voeg toe aan de pan. Schenk er 1 l kokend water op en laat op matig vuur in ca. 20 minuten gaar koken.
Pureren naar smaak met staafmixer.

Al het eten eet men gezamenlijk en van en uit 1 bord of glas. Het vasten verbreekt men met 1 dadel, en na het bidden serveren ze eerst een licht ontbijt: een bord met kaas, pasterma, olijven, vijgen, walnoten. Schaaltjes kaymak en rozenjam (roos staat voor profeet Mohamed vzmh daarom voorkeur voor rozenjam). Glazen water en vers brood staan op tafel.
Na het ontbijt serveren ze de soep, rijst en patatesli kavurma. Erbij een schaaltje met frisse salade (fijngesneden andijvie, paprika, tomaat, komkommer, dille, peterselie en dressing van gedroogde munt, citroensap, sumak, olijfolie, zout).
En voor het laatste gebed (taraweeh) glaasjes Turkse thee met wat lekkers zoals baklava.