Het Ramadangerecht: gehaktbroodjes

Nasrdin’s gehaktbroodjes

Voor 15-20 broodjes

Ingrediënten

750 g bloem
1 zakje gist (of 25 g verse gist)
½ el zout
milde olijfolie of zonnebloemolie
ca. 4 dl lauwwarme melk
750 g gehakt naar keuze
1 bos lente-ui
1 bos verse peterselie en/of koriander
1 courgette
1-2 paprika’s
peper en zout
paprikapoeder
komijnpoeder
ras el hanout
1 ei

Voorbereiding

Doe de bloem, gist, zout en scheutje olie in de kom van de standmixer of in een grote schaal. Meng goed door. Voeg al knedend (met de kneedhaak) scheutje voor scheutje de lauwwarme melk en eventueel wat extra lauwwarm water toe. Laat ca. 10 minuten kneden tot een heel zacht en soepel deeg.
Kneed met de hand op een schoon werkblad of in de schaal nog even verder goed door. Vorm er een mooie bol van en laat afgedekt met plasticfolie en daarover een schone theedoek in de schaal of kom ca. 30 minuten rijzen.
Maak ondertussen de lente-ui, groene kruiden, courgette en paprika’s schoon. Snijd fijn. Verhit een scheutje olie in een hapjespan of wok en bak hierin het gehakt rul. Voeg naar smaak wat peper, zout en specerijen toe. Voeg de fijngesneden groenten toe en bak 5 minuten mee. Laat afkoelen. Sla het deeg terug en vorm er met goed ingevette handen 15-20 bolletjes van. Laat op een schoon werkblad ca. 10 minuten rusten.
Verwarm de oven voor op 200C. Druk met je hand of met de deegroller plat, leg ze in je hand en vul elk broodje met 1-2 el van het gehakt-groentenmengsel. Vouw het deeg om de vulling. Leg de broodjes met de mooie kant boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal met de rest van de broodjes. Dek af onder een schone theedoek en laat kort rusten. Klop in een kommetje het ei los met 1 el water. Bestrijk de broodjes licht met wat ei en bak ze in het midden van de oven in ca. 20 minuten goudbruin en gaar. Serveer ze warm. Om ze te bewaren laat afkoelen en vries ze zo snel mogelijk, goed verpakt in.

Voor de iftar na de voorstelling JA hebben de couscousbar mama’s een klassiek Marokkaans menu gekookt:

Harira met dadels

Chebakia

Sfouf

Gekookte eitjes met komijnzout

Briwat met ras el hanout kip

Amandelmelk-dadelshake

Couscous met Maroc 7 groenten

Marokkaanse muntthee met homemade dadel- en amandelkoekjes