Het Ramadangerecht: Brood en harira

Brood en harira

Ingrediënten

3 of 4 broden

1 ½ kg volkorenmeel
1 ½ el gedroogde gist
2 el zout
2 el olie
zemelen

Voorbereiding

Doe het meel in een grote, lage schaal (kes’aa). Maak een kuiltje in het midden en doe hier de gist in.
Schenk wat lauwwarm water op de gist en roer deze los. Strooi het zout over het meel (en niet bij de gist). Sprenkel de olie over het meel..
Meng het meel vervolgens beetje bij beetje door het gistmengsel. Voeg al knedend ca. 1 ½ l lauwwarm water toe. Kneed in ca. 30 minuten tot een zacht en soepel deeg. (Je ziet een soort belletjes in het deeg verschijnen.)
Verdeel het deeg in 3 of 4 porties en laat afgedekt (onder een dubbelgevouwen tafellaken of dubbele theedoek) op een tochtvrije, warme plek rijzen en in volume verdubbelen. Dit duurt minstens een uur.
Leg een portie gerezen deeg op een met wat zemelen bestoven werkblad en druk het met bebloemde handen plat tot ronde broden van ca. 3 cm dik. Doe hetzelfde met de rest van het deeg.
Laat de broden afgedekt nogmaals ca. 30 minuten op een tochtvrije, warme plek rusten en licht rijzen.
Verwarm de oven voor op 200C. Prik met je vinger een stoomgaatje in het midden van de broden, als een soort naveltje. Prik er ook enkele keren met een vork in.
Bak de broodjes twee tegelijk in ca. 25 minuten in de hete oven goudbruin en gaar.