Het Ramadangerecht: Aloe-gosht

Aloe-gosht
Voor 8-10 personen

Voor de rijst (matr pilau)

Ingrediënten

2 uien
zonnebloemolie
4 kruidnagel
1 el komijnzaad
1 zwarte kardemom
1/2 tl zwarte peperkorrels
1 tl korianderzaad
stukje kaneelstokje
2 laurierblaadjes
400 g doperwtjes (diepvries)
2 1/2 tl zout
5 kleine glazen basmati rijst

Pel en snijd de uien fijn. Verhit een laagje olie in een (rijst)pan, bak hierin de ui goed bruin. Voeg de kruidnagel, komijnzaad, zwarte kardemom, zwarte peperkorrels, korianderzaad, kaneel, laurierblaadjes,
doperwtjes en zout toe en bak al omscheppende enkele minuten tot geurig.
Was de rijst goed schoon en voeg toe.
Voeg net zoveel water toe totdat het net boven de rijst uitkomt, breng op hoog vuur aan de kook (anders kookt rijst papperig) en laat de rijst zodra de bovenste laag water verdampt is met het deksel op de pan en op laag vuur gaarstomen.
Check op gaarheid door een rijstkorrel tussen je vingers te pletten, als er nog een harde witte kern in zit dan nog even verder laten garen.

Voor het vlees

Ingrediënten

2 uien, in reepjes

zonnebloemolie
1 el fijngesneden gember
2 el fijngesneden knoflook
1 1/2 kg lamsvlees, in stukjes
4 el gebakken uitjes
1 foelie
2 groene kardemom
2 kleine zwarte kardemom
2 laurierblaadjes
stukje kaneelstok
3 tomaten, fijngemalen
2 el yoghurt
2 tl garam massala poeder
2 tl gemalen korianderzaad
1-2 tl chilivlokken
1 tl hete chili peperpoeder
1 tl tandoori massala poeder
3 grote aardappels, in gelijke stukken
verse gember, reepjes

Voorbereiding

Verhit een flinke laag olie in een grote stoofpan. Bak hierin al omscheppende op hoog vuur de reepjes ui bruin, voeg de gember, knoflook en lamsvlees toe. Blijf al omscheppende goed bakken zodat het niet aanbrand. Voeg de gebakken uitjes toe, omscheppen. Voeg de foelie, (opengesneden) kardemom, laurierblaadjes en kaneel toe. Blijf bakken totdat je een vrij dikke saus hebt waarin je de olie weer begint te zien. Voeg dan pas de tomaten toe, bak even mee.
Roer in een kom de yoghurt los met de garam massala, koriander, chilivlokken, hete chili peperpoeder, tandoori massala poeder. Roer door de saus. Voeg de aardappels toe en blijf bakken totdat je weer olie ziet in de saus. Voeg dan pas een 1 glaasje water toe totdat het vlees net niet onder staat. Laat  met het deksel op de pan op hoog vuur gaar worden, af en toe omscheppen maar niet zo zeer roeren.
Zet na ca. 10 minuten het vuur wat lager en laat net zo lang garen totdat de aardappel en het vlees gaar zijn. Serveren het vlees bestrooid met de reepjes verse gember.

Chutney 
Hak in een het bakje van de staafmixer een bos gewassen koriander, een ½ bos verse munt, naar smaak enkele groene hete pepertjes, 1 tomaat in stukken en wat zout fijn.

Raita
Roer wat van de chutney door dikke yoghurt.

Roze limonade
Week selasih zaadjes (toko) een nachtje in koud water. Maak een limonade van roze Rooh-Afza siroop, koud water en wat vers limoensap. Maak het zo zoet of zuur als dat je zelf lekker vind. Roer de geweekte zaadjes erdoor en serveer koud.

Op tafel staan naast heerlijk fruit zoals rijpe kleine gele mango’s (van de Surinaamse toko), watermeloen en granaatappel. Ook olijven en versgebakken Irakees plat brood op tafel.