Het Ramadangerecht – 3 juni

Soefi’s en de Ramadan

Nadia gaat op bezoek bij het Soefi centrum van de Stichting Derwisj in Amsterdam en ontmoet daar Müjdat en Derya  Turna.
Het Soefisme is een mystieke traditie binnen de islam, met vooral aandacht voor principes als het kijken naar je eigen gebreken, iedereen accepteren zoals hij of zij is en je onthouden van wereldse zaken.
Derya kookt samen met Nadia het gerecht Patatesli Kavurma, gefrituurde aardappelblokjes met lamsvlees. Derya: “We willen tijdens de ramadan graag een familiegevoel creëren in ons centrum  en dat gaat het beste met eten”.
Müjdat is oprichter van het Soefi muziekensemble Tevazu. Door het zingen van Soefi muziek raakte hij meer en meer geïnteresseerd in  het Soefisme zelf.
Tussen het koken door maakt Nadia kennis met de bijzondere rituelen van de Soefi’s, zoals de Zikrullah, het gedenken van Allah, en de meditatieve rituele dans van de Derwisj.

Ahmadiyya Moslims

Nadia ontmoet een artsen-echtpaar, beiden lid van de Ahmadiyya Moslim Djamaat, ook een stroming binnen de islam.

Zij is huisarts, dertien jaar geleden gevlucht uit Pakistan, waar de Ahmadiyya moslims worden onderdrukt. Nu werkt ze als huisarts in Nederland.
Hij is psychiater van Nederlandse komaf, die zich tot de Ahmadiyya Moslim Djamaat heeft bekeerd.

Samen met Nadia maken ze hun favoriete ramadangerecht  aloe-gosht, een schotel met vlees en aardappelen, bereid met heel veel specerijen, typerend voor de Pakistaanse keuken.