Het Ramadangerecht – 27 mei

Nasrdin’s gehaktbroodjes

Nadia trekt een dag op met acteur Nasrdin Dchar, die de hele vastenmaand door Nederland toert met zijn voorstelling JA. ’s Avonds treedt hij op in theater De Meervaart in Amsterdam. Maar eerst maakt hij samen met Nadia zijn favoriete ramadangerecht, gehaktbroodjes, die zijn moeder altijd maakte tijdens de ramadan.

Nasrdin heeft zijn hele leven meegedaan aan de ramadan, met uitzondering van periodes dat hij moest filmen in het buitenland omdat hij niet wilde dat zijn werk er onder zou lijden als hij vastte. “Maar toch had ik  dan  altijd een schuldgevoel naar God”.

Ramadan gaat voor Nasrdin  vooral over verbroedering en samen delen. Daarom organiseert hij na zijn voorstellingen Iftars voor een paar honderd mensen en hoeft hij het vasten niet in zijn eentje te doorbreken in de kleedkamer van het theater.

Mariam’s Timmen Baqille

In Hillegom, midden in de bollenstreek, ontmoet Nadia de Iraakse familie Alkhateeb. Waiel is KNO arts in het Haaglanden Medisch Centrum. Zijn vrouw Mariam studeert rechten.

Mariam kookt samen met Nadia Timmen Baqille, rijst met tuinbonen. “Dat is van jongs af aan mijn favoriete gerecht. En het is ook het allereerste gerecht dat ik ooit voor Waiel heb gemaakt”.
Waiel en Mariam zijn Sjiitisch, een van de stromingen binnen de Islam. “Er is weinig verschil”, legt Waiel uit. “We geloven allemaal in dezelfde God, de Koran en de Profeet. Het verschil zit hem vooral in de opvatting wie de Profeet zou moeten opvolgen als leider van de Islamitische natie”.
Tijdens de ramadan verbreken Sjiieten het vasten net wat later dan andere moslims, omdat ze er van uit gaan dat niet alleen de zon onder moet zijn gegaan, maar dat ook de rode gloed daarna helemaal moet zijn verdwenen en het dus echt donker is.

De ramadan is voor Waiel en Mariam vooral bedoeld om je als mens te verbeteren. “Door je te onthouden van basisbehoeften als eten en drinken, ontwikkel je discipline voor andere zaken in het leven, waardoor je uiteindelijk een beter mens wordt”.