Het Ramadangerecht – 20 mei

Maklouba

In Amsterdam brengt Nadia een vastendag door met Safa en Ayham Ayoub en hun twee kinderen Adam en Larissa. Vijf jaar geleden vluchtte Safa, die oorspronkelijk Palestijns is, met haar familie uit Syrië. Ayham ontmoette ze pas in Nederland, terwijl ze allebei uit het Syrische Yarmouk komen.

In Syrië werkte Safa voor een groot levensmiddelenbedrijf. In Nederland moest ze helemaal opnieuw een bestaan opbouwen. Ze zocht iets waarmee ze haar passie kon terugvinden en startte daarom een cateringbedrijf. ‘Het maakt me gelukkig als mensen mijn eten lekker vinden, omdat ik zo de bijzondere Syrische cultuur kan laten proeven door de mensen in Nederland.’

Samen met Nadia kookt Safa haar favoriete ramadangerecht: Maklouba. De ingrediënten daarvoor haalt Ayham in een Syrisch winkeltje in Zaandam, dat ook bekend staat om zijn heerlijke zelfgemaakte Syrische kaas.

Sanbus en Shurbo

Nadia ontmoet schrijfster Yasmine Allas, die jarenlang niet heeft gevast, maar dit jaar heeft besloten om volledig mee te doen aan de ramadan. Samen met haar Somalische vriendinnen maakt Yasmine haar favoriete ramadangerecht: Sanbus en Shurbo.

Voor Yasmine is de ramadan vooral een periode van vrede en rust. Het is een tijd waarin ze veel moet denken aan haar moeder, haar tante en haar oma, de drie sterke vrouwen met wie ze is opgegroeid. Ze vertelt over haar bezoek aan Mekka, waar ze de kleine bedevaart (Umrah) heeft gedaan. Voor haar was dat een hereniging met haar dierbare moeder. ‘Ik hoorde daar zelfs haar stem. Duizend maal heb ik daar geroepen dat ik van haar hield.’

De ramadan is voor Yasmine een zoektocht naar zichzelf. ‘Ik ben in een periode dat ik mezelf aan het ontrafelen ben. Ik ben mezelf aan het herscheppen.’ Dat komt ook terug in het nieuwe boek dat ze aan het schrijven met als werktitel ‘Gesprek met Allah’.