Het Ramadangerecht – 13 mei

In het nieuwe 4-delige NTR programma Het Ramadangerecht volgt culinair schrijver Nadia Zerouali acht hoofdpersonen (en families) bij de voorbereiding van hun favoriete ramadangerecht en schuift ze bij hen aan tijdens de iftar, de avondmaaltijd na zonsondergang. Hoofdpersonen met diverse etnische achtergronden en een verschillende beleving van de Islam. En met allemaal een eigen familieverhaal.

In de eerste aflevering reist Nadia naar Winterswijk, waar ze geboren en getogen is. Jaren geleden kwamen haar ouders daar om als gastarbeiders in de textielindustrie te werken.
Van haar moeder heeft Nadia de liefde voor koken geërfd. Dus gaat ze samen met haar het eerste ramadangerecht van de serie maken: harira met brood van meel uit de ambachtelijke molen.

In Castricum bezoekt Nadia de familie Seley, een Oeigoerse familie die al ruim 15 jaar in Nederland woont. Ze komen oorspronkelijk uit Xinjiang, een provincie in China. Daar worden Oeigoeren onderdrukt. Vandaar dat de familie Seley naar Nederland vluchtte.

Sadikjan en Gülzar Seley maken een gerecht uit de Oeigoerse keuken: ugre, een stevige soep met bouillon van lamsbot en groente. Dat gerecht roept bij Sadikjan vooral herinneringen op aan zijn moeder, die deze soep altijd voor hem maakte. Hij heeft al een paar jaar geen contact meer met haar kunnen krijgen, als gevolg van de situatie in China.