“Het is alsof ik mijn woonkamer binnenkom als ik het podium oploop”

Karsu is pianiste, componiste en zangeres. Als 14-jarige speelde ze al in het restaurant van haar vader. Inmiddels heeft ze in meer dan 20 landen opgetreden, waaronder meerdere keren in de VS in het befaamde Carnegie Hall. Ze heeft twee studioalbums op haar naam staan, een live cd van haar optreden in Muziekgebouw aan ’t IJ en vorig jaar de Edison Publieksprijs binnengesleept. Ze reist nu door heel Nederland én Turkije met haar zesde theatertour; ‘Play my strings’.

Fotograaf: Yunus Öztürk

Hoe zou je jouw theatershow ‘Play my strings’ beschrijven?
“Er zit een klassiek tintje aan de show. Maar we laten niet de oude componisten horen, het is allemaal van deze tijd. Ik hou heel erg van controle en alles in eigen hand hebben, alles is tot in details uitgeschreven voor deze show. Ik heb een diverse band met drie strijkers. Ze spelen alles van mijn hand. Dat is wel erg cool. Wat ik laat horen is heel breed, van een cover van Usher tot een klassiek nummer in het Turks. Soms spelen we een melancholisch liedje en dan daarna een heel erg leuk en grappig nummer. Het is haast absurdistisch hoe verschillend de muziek is die ik maak.”

Hoe is ‘Play my strings’ ontvangen?
“Veel mensen zeiden tegen me dat het een risico was om een beetje uit de jazz te stappen en klassieke richting in te gaan. Maar het zit wel goed, ik heb alles tot in de puntjes uitgezocht. Misschien is het mijn Turkse kant dat ik niet houd van opscheppen, maar ik vond het wel heel mooi dat het Parool de voorstelling vier sterren gaf en mij een ‘bruggenbouwer’ noemde.”

Je zingt in het Turks en Engels. Wat is het verschil?
“De manier waarop teksten tot stand komen is verschillend. Turks is meer poëtisch, melancholischer en dramatischer. Ik kan niet kiezen tussen de twee talen, dat is alsof ik moet kiezen tussen mijn moeder of vader.”

Je tourt ook door Turkije met jouw show. Merk je het verschil in publiek?
“Het hangt er eigenlijk meer vanaf in welke zaal ik speel, niet zozeer in welk land ik sta. Als ik buiten speel is het publiek meer divers. Als ik in een club speel komen er wat jongere mensen naar mijn show. In een theater zijn het vooral de wat oudere mensen die een kaartje kopen. Verschillen qua land merk ik dus niet zo, het verschil in publiek in verschillende zalen wel.”

Naar welk optreden uit de tour kijk je het meest uit?
“De première was spannend omdat je dan voor het eerst ziet hoe het ontvangen wordt. Op 4 april geven we in Istanbul het grootste concert dat ik tot nu toe heb gegeven. Voor dit optreden laten we jazz en klassiek bij elkaar komen. We treden met een grote band op voor 3000 mensen. Maar iedere optreden is speciaal, zingen in een klein dorpje in Nederland kan ook heel speciaal zijn.”

Ben je zenuwachtig voordat je het podium opgaat?
“Ik treed al op sinds dat ik een kind ben. Deze maand heb ik bijna om de dag een optreden. Het is alsof ik mijn woonkamer binnenkom als ik het podium oploop. Ik voel me er helemaal thuis.”

Je reist veel als artiest. In welke stad voel jij je het meest thuis?
“In Amsterdam, ik ben in Osdorp opgegroeid en woon nu in de Pijp. Vroeger riep ik heel hard dat ik in Istanbul of New York zou gaan wonen later. Maar Amsterdam voelt heel fijn, ik wil hier niet weg.”

Je treedt volgende maand ook op in theater De Meervaart in Osdorp, in de wijk waar je bent opgegroeid. Is dat dat extra bijzonder voor je?
“Jazeker. Ik heb daar voor het eerst meegedaan aan een open podium van mijn school, het Caland Lyceum, en daar een prijs mee gewonnen. Het is heel gaaf dat ik dan tien jaar later precies in dezelfde zaal sta met mijn eigen programma en dat mensen speciaal voor mij komen.”

Je hebt als jonge artiest al mooie carrière achter de rug. Welke doelen heb je nog?  
“Ik heb afgelopen acht jaar nooit doelen gesteld voor mijzelf. Het gebeurde gewoon allemaal. Het is mij ook niet helemaal komen aanwaaien; we werken hard met een groot team. Als het zoals nu verder gaat, vind ik het prima. Het hoeft niet minder te worden maar ook niet meer. Ik heb het op het moment ontzettend druk nu maar het gaat hartstikke goed.”

Zie www.karsu.nl voor de concertagenda.