Herdenking van de aanslagen in Brussel

Het is vandaag precies een jaar geleden dat de aanslagen in Brussel plaatsvonden. Vanochtend werd er twee keer een minuut stilte gehouden, een hulde aan de slachtoffers die vielen op vliegveld Zaventem en metrostation Maalbeek. Bij de aanslagen kwamen 32 mensen om en er vielen meer dan 300 gewonden.

Om precies twee minuten voor acht, het tijdstip dat de eerste ontploffing plaatsvond op het vliegveld, werd een minuut stilte gehouden. Alle passagiers op de luchthaven stonden op. Koning Filip en koningin Mathilde waren ook aanwezig.

Ook metrostation Maalbeek werd bezocht door het koningspaar, nabestaanden, getuigen, politici en anderen. De koning stond erop de metro te nemen. Om 9.11 werd ook daar een minuut stilte gehouden, het moment dat daar een bom ontplofte. Het metroverkeer werd stilgelegd, passagiers klapten ter ere van de slachtoffers.

“Laat ons durven teder zijn”, waren de veelzeggende woorden van de koning die normaliter alleen het volk toespreekt op 21 juli en tijdens de kerstboodschap. Nabestaanden en getuigen namen het woord op het vliegveld en in Maalbeek.

We leven mee met nabestaanden en betrokkenen van de aanslagen een jaar geleden in Brussel.

Fragmenten en meer nieuws over de herdenking in Brussel kan je hier vinden. Een jaar geleden stond onze uitzending in het teken van de aanslagen, kijk de uitzending hier terug.