Grote belangstelling voor islamdebat in Essalam Moskee

Voor het eerst wordt vanavond het ‘Nationale islamdebat’ gehouden in de Essalam Moskee in Rotterdam. Centraal staat in het debat de visie van politieke partijen op de islam in Nederland. CDA, D66, DENK, GroenLinks, PvdA en SP gaan met elkaar in debat. VNL-lijsttrekker Jan Roos heeft zich een paar dagen geleden afgemeld. Zo’n 300 mensen hebben aangegeven het debat bij te willen wonen.

Stichting Platform Islamitische Organisatie Rijnmond (SPIOR) heeft het initiatief genomen voor het event. Marianne Vorthoren, directeur van SPIOR legt uit waarom het van belang is om met elkaar in gesprek te gaan. “SPIOR vindt het belangrijk om mensen te betrekken bij de maatschappij. Een debat is een goede manier om mensen te informeren en de betrokkenheid voor de verkiezingen te vergroten die belangrijk zijn voor ons land.”

Thema’s
Het debat wordt onderverdeeld in vier thema’s: identiteit van Nederland, discriminatie en uitsluiting, scheiding van kerk en staat en polarisatie en extremisme. “We zien dat een groot deel van de verkiezingen gaat om de identiteit van Nederland. Of het nou gaat om vluchtelingen, radicalisering of Nederlandse normen en waarden, al snel wordt de islam genoemd. Er wordt vaak óver moslims gesproken en niet mét moslims. Daarom denken we dat het nodig is om een debat te organiseren waar deze mogelijkheid er wel is”, zegt Vorthoren.

Aanmeldingen
Er is veel belangstelling getoond voor dit debat, vertelt de directeur. De organisatie bekijkt of het mogelijk is om extra stoelen bij te schuiven voor meer zitplekken. “Een van de eerste aanmeldingen om het debat bij te wonen kwam van een PVV-stemmer die aan de telefoon vertelde dat hij tegen de islam is. We hebben gezegd dat hij van harte welkom is. Het gaat er juist om dat we verschillende visies met elkaar kunnen uitwisselen. Zo kunnen we tot nieuwe inzichten komen en elkaar beter begrijpen.”

Afzegging
De VVD, PVV, SGP en ChristenUnie zijn niet op de uitnodiging van SPIOR ingegaan voor het debat. Jan Roos trok zich een paar dagen geleden terug. “Het is erg teleurstellend dat de meest islam-kritische partijen niet deelnemen aan dit debat. De afzegging van Jan Roos hebben we via de media vernomen. De redenen die hij gaf vind ik erg kwalijk, dat waren allerlei aantijgingen jegens de moskee die nergens op gestoeld zijn. Als je kritiek hebt moet je juist de discussie aangaan”, zegt Vorthoren.

Wil je ook het debat bijwonen? Aanmelden kan nog via de website van SPIOR. Het event is ook via de Facebookpagina van de organisatie live te volgen.