Gevecht tegen islamofobie onder vrouwen

Verschillende Europese activisten hebben uit onvrede over de uitspraak van het Europese Hof van Justitie, een online campagne opgezet: #Muslimwomenban.
 
De uitspraak van het Hof doet veel stof opwaaien omdat het voor werkgevers mogelijk gemaakt wordt om het dragen van een hoofddoek op de werkvloer te verbieden. Steeds meer mensen zien de negatieve gevolgen van dit vonnis in, en deze week kun je jouw solidariteit tonen door mee te doen met de online campagne #Muslimwomenban. Niet alleen moslima’s kunnen door dit besluit geraakt worden, maar ook sikhs met een turban, joden met een kippa of christenen met een kruisje om.

Sandra Doevendans, ambassadeur van moslimvrouwenorganisatie Al Nisa, is een van de initiatiefnemers van de online actie. Zij vindt het besluit van het Europees Hof teleurstellend: “We hebben het al heel lang over een inclusieve samenleving, maar je ziet dat Europa daar toch niet klaar voor is. Daar waar de rechters in Amerika de muslimban van Trump afwijzen, zie je dat hier het tegenovergestelde gebeurt.”

Moslimvrouwen hebben vaak te maken met meervoudige discriminatie. Seksisme, islamofobie, vaak gepaard met racisme en/of lhbt-fobie. Stichting Maruf organiseerde een evenement over deze vorm van intersectionaliteit. Het thema ‘gendered islamophobia’ werd besproken met een panel van vier vrouwen met een moslimachtergrond, en de avond begon met het herdefiniëren van islamofobie. Is de term juist of moet er een ander woord gebruikt worden?

Een van de panelleden, Khadija Al Mourabit, vertelde dat er gesproken moet worden over moslimhaat en niet islamofobie omdat er over deze laatste term inderdaad wat valt te zeggen. Moslimhaat is steeds meer zichtbaar, vooral als het gaat over gesluierde moslima’s. Zo staat er in het onderzoeksrapport ‘Islamofobie in zicht’ van SPIOR dat vrouwen 72 procent uitmaken van de geregistreerde meldingen. In bijna al deze meldingen waren de slachtoffers tijdens het incident duidelijk herkenbaar als moslim door hun kledij, waaronder de hoofddoek. Helaas worden dit soort incidenten vaak niet gemeld bij de politie of anti-discriminatievoorzieningen, onder andere omdat men geen vertrouwen heeft in deze instellingen.

Het vertrouwen van moslima’s neemt af door zo’n ingrijpende beslissing van het Europese Hof. Het gevoel dat je er alleen voor staat wordt versterkt en dat willen de Europese activisten, waaronder Sandra Doevendans, tegengaan. “Om te laten zien dat er genoeg mensen zijn die vóór de vrijheid van kledingsuiting zijn, is deze social media campagne geïnitieerd. Op de Facebookpagina Muslimwomenban kun je de diversiteit van de vele steunbetuigingen bekijken en dat is een mooie start om een tegengeluid te laten horen.”

 
Hoe doe je mee? Neem op het werk een foto van jezelf met je hoofddoek, turban of kippa of je collega die deze draagt en ondertitel het met #Muslimwomenban. Niemand die een hoofddeksel draagt? Ga dan toch gezellig met elkaar op de foto en vergeet de hashtag niet!