Gesprek met moslims over het geloof en sociale druk

De ramadan is van start gegaan en veel moslims vasten een maand lang. Hoe belangrijk is het om hieraan mee te doen als moslim? Kun je een goede moslim zijn als je niet vast? Radioprogramma Kwesties ging dit gesprek aan met moslims.

Het programma heeft twee moslims gefilmd (zie video hierboven) die anoniem vertellen waarom ze het niet zo nauw nemen met de regels van de ramadan. Ook vertellen ze dat ze vinden dat hun ‘liberale manier van vasten’ hen geen ‘slechte moslim’ maakt. Je niet aan de regels van de ramadan houden en daarvoor uitkomen is nog steeds een taboe en resulteert vaak in afkeuring van familie en omgeving. Om hun ouders en familie niet in verlegenheid te brengen en zware negatieve reacties te vermijden, wilden deze jongeren daarom alleen anoniem hun verhaal doen. “In de ramadan maand gebeurt er iets dat mensen opeens het gevoel hebben dat ze opeens bepaalde normen moet voldoen. En dat anderen er meer over kunnen zeggen.”

Rob Oudkerk was afgelopen zondag ook in Amsterdam Nieuw-West om met moslims te praten over ramadan. Het blijkt dat steeds minder jonge islamitische Nederlanders zich strikt houden aan de regels van de ramadan. Is verandering van een geloof door de tijden heen eigenlijk heel logisch? En bestaat moderniteit wel binnen de islamitische gemeenschap? Deze vragen werden beantwoord door vier moslims. Atta de Tolk (schrijver), Nermien el Salmawy (mode styliste), Semra Celebi (juriste) en Omer Karasu (bestuurslid CMO en initiatiefnemer van “Hallo wij zijn moslims”).