Foto van ‘Melkmeisje’ uit Utrecht krijgt veel media-aandacht

Kunstenaar Kees Wennekendonk maakte deze bijzondere foto van interieurverzorgster Zeynep in het Centraal Museum in Utrecht.

Wennekendonk was in het museum druk bezig met de voorbereidingen voor zijn tentoonstelling toen hij deze foto maakte, die hij uiteindelijke op de expositie-affiche liet drukken. Kunstenaar en model zijn overdonderd door de internationale aandacht die deze foto heeft gekregen. Verschillende Turkse media hebben de foto geplaatst waaronder de Turkse BBC. De foto heeft inmiddels zelfs Rusland bereikt. Wennekendonk zegt interviewverzoeken af te wijzen van de internationale pers omwille van Zeynep omdat zij niet om deze aandacht heeft gevraagd.

Foto: ‘De verschijning van Zeynep, 2017’ door Kees Wennekendonk

Wat is er bijzonder aan de foto ‘De verschijning van Zeynep’?
Ik heb met opzet het gezicht van Zeynep niet in beeld gebracht. En toch wilde ik de schoonheid van haar in die werkomgeving laten zien. Ik vond het wel meteen een speciale foto. Bijzonder aan het beeld is het lichtinval en de kleuren die te zien zijn. Het beeld refereert naar schilderkunst uit de 17e en 18e eeuw, de compositie heeft wat weg van het werk van Escher, door de poorten.

Wat vind je ervan dat de vergelijking wordt gemaakt met ‘Het Melkmeisje’?
Ik was er eerst verbaasd over dat mensen deze vergelijking maakten, omdat de compositie er helemaal niet op lijkt. De enige overeenkomsten zijn de lichtinval, het bedekte haar, dat er iemand aan het werk is en omdat het een schilderachtige foto is.

Wat vindt Zeynep van alle aandacht?
De aandacht op de persoon Zeynep in een eerder interview was een vergissing van de krant. Ze hebben naar mijn idee te veel de nadruk gelegd op het model. Ik heb het affiche van de voorstelling verspreid met de foto van Zeynep erop als expositie-affiche om de tentoonstelling te promoten, dat was de enige gedachte erachter. Zeynep heeft gezegd dat ze de enorme aandacht voor haar persoonlijk wel vervelend vindt. Ze vindt het prima dat de foto in de tentoonstelling te zien is, maar voor de rest zit ze niet te wachten op de aandacht die het nu krijgt.

Wat zijn de reacties op de foto?
Er is een discussie opgelaaid waarin door sommigen wordt gesteld dat de foto stigmatiserend is. Anderen vinden dat Zeynep op een voetstuk wordt geplaatst en dat het een mooie weergave is van wat ze doet. Nederlanders met een migratieachtergrond zijn in ieder beroepsveld te zien, zo is Aboutaleb burgemeester. Zij doet ook haar werk, het is geen oneerbaar beroep, interieurverzorgster.

De foto maakt deel uit van een tentoonstelling van multidisciplinaire kunstenaar Kees Wennekendonk die te zien is in het Centraal Museum tot 28 mei in Utrecht.