Face it in Joods Historisch Museum

Joden hebben een grote neus, Arabieren dragen een baard en Surinamers praten met een accent. Kloppen deze stereotypes wel en hoe ontstaat dit beeld? De tentoonstelling Face it! Oordelen op het eerste gezicht in het Joods Historisch Museum confronteert de museumbezoeker met zijn eigen vooroordelen en die van anderen.

“We nodigen de bezoeker uit zijn ‘oordelen’ mee naar binnen te nemen. We willen dat hij zich de ene keer verrast weet en de andere keer afvraagt of hij nu moet lachen of huilen. We hopen dat hij zo onbevangen mogelijk ontdekt hoe hij over anderen denkt, maar ook hoe anderen over hém denken. Ons museum is zo een veilige plek voor potentieel onveilige thema’s”, zegt Emile Schrijver, directeur van het Joods Cultureel Kwartier.

Aan de hand van teksten, foto’s, tekeningen, documenten en films laat de tentoonstelling zien hoe beeldvorming ontstaat. Vijf uiterlijke kenmerken staan centraal: de baard, de stem, de neus, de ogen en de hoofdversiering. Niet alleen de actualiteit maar ook de geschiedenis komt aan bod. Bezoekers kunnen zien hoe stereotypen in het verleden met de paplepel werden ingegoten, in de vorm van kinderliedjes, kinderboeken en volksvertellingen. Ook is te zien hoe vooroordelen veranderen in de loop van de jaren.

De tentoonstelling in is nog tot 17 april 2017 te bezoeken.