Expositie vijftig jaar Marokkaanse migratie

Tientallen foto’s van gastarbeiders zijn vanaf 9 mei te zien in een reizende foto expositie in Den Haag.

Voor de expositie worden er in totaal vijftig mensen gefotografeerd. De portretfoto’s worden samen met een oude zwart-wit foto’s en een korte quote tentoongesteld. Op de ene helft van de foto’s zijn Marokkaanse gastarbeiders te zien en hun vrouwen en de ander helft laat werkgevers, collega’s en buren in Nederland te zien. Deze combinatie van foto’s laat de verandering zien in de afgelopen vijftig jaar.

Naast de foto’s worden er persoonlijk bezittingen tentoongesteld van de migranten zoals een oud paspoort, rijbewijs en dagboek. “De gastarbeiders dachten aanvankelijk dat ze zich tijdelijk in Nederland gingen vestigen. Ze namen altijd iets mee in Marokko of bewaarden iets uit Nederland. Het zijn unieke spullen die weinig mensen hebben gezien, de objecten kunnen een beter beeld schetsen van de eerste migranten uit Marokko”, zegt projectleider Sahin Yildirim. Zo zijn er ook twee flessen te zien in Den Haag die in een flessenfabriek gemaakt zijn door een gastarbeider in Schiedam.

Bij ieder verhaal wordt een thema behandeld zoals onderwijs, gezinshereniging en werkloosheid. Op basis hiervan zijn de foto’s geselecteerd. Vorig jaar verscheen het boek ‘Een halve eeuw in Nederland, 1969-2019 – 50 jaar Marokkaanse migratie’. “Met het boek wilden we laten zien dat ze hebben meegeholpen aan de Nederlandse welvaart, veel van hen hebben keihard gewerkt. Nu velen op leeftijd zijn willen we deze generatie eren, nu ze het zelf nog kunnen meemaken. We kunnen laten zien dat er veel interesse is in deze generatie en dat er veel positieve verhalen zijn”, zegt Yildirim die naast projectleider ook een van de auteurs is.

Voor meer informatie kijk hier.